Volledig scherm

Groen licht voor biomassa-centrale bij aardappelfabriek Peka Kroef in Odiliapeel

DEN HAAG/ODILIAPEEL – De Raad van State heeft de bouw- en omgevingsvergunning voor een biomassa-energiecentrale op het terrein van aardappelverwerker Peka Kroef in Odiliapeel geheel goedgekeurd.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad alle bezwaren van Odiliapeeler Piet Raijmakers van tafel. Volgens Raijmakers, wiens veehouderij op een halve kilometer van Peka Kroef ligt, had de gemeente een verkeerde procedure gevolgd. De biomassacentrale komt naast de al bestaande biovergistingsinstallatie van Peka Kroef te staan. Dat bedrijf kreeg ook een omgevingsvergunning voor een aantal wijzigingen op het bedrijfsterrein aan de Beukenlaan in Odiliapeel.

Biomassacentrale hoort op industrieterrein
Volgens agrariër Piet Raijmakers en diens zoon René hoort het immer uitdijende Peka Kroef thuis op een industrieterrein en niet in het agrarische buitengebied. Hoewel Piet nog wel begrip kan opbrengen voor het feit dat de aardappelfabriek, die al jaren aan de Beukenlaan is gevestigd, niet naar een bedrijventerrein valt te verkassen, geldt dat volgens hem zeker niet voor een nieuwe biomassacentrale.

Geen enkele reden
De Raad van State ziet daar geen probleem in. Bovendien is de Raad het niet eens met Raijmakers dat de nieuwe biomassacentrale, die onder meer stoom aan Peka Kroef levert, één geheel vormt met de aardappelfabriek. De biomassacentrale wordt apart van Peka Kroef door Attero BV beheert en dat bedrijf staat los van Peka Kroef. Kortom, de Raad ziet geen enkele reden de bouw van de biomassacentrale tegen te houden.

Oss, Uden e.o.