Volledig scherm
Bernhoven © Reduit010 Bd

Grote computerstoring bij ziekenhuis Bernhoven, systeem draait weer

UPDATEUDEN - Ziekenhuis Bernhoven is maandagochtend getroffen door een grote  computerstoring. Dat gebeurde tijdens een eigen test van de ICT-systemen. Zeker twee uur lang deed niks het meer, aldus de woordvoerster van het ziekenhuis in Uden. Inmiddels werkt alles weer normaal. 

De problemen ontstonden tijdens een zogeheten 'penetratietest' waarbij een extern bedrijf kijkt of ze kunnen binnendringen in de systemen van het ziekenhuis. Zo'n veiligheidstest wordt eens in de paar jaar uitgevoerd.

Papier 

Volgens de woordvoerster bleek rond 10.40 uur dat allerlei mensen niet meer konden inloggen op hun pc. Ook bij schakelen van het ene naar het andere programma liepen computers vast. Toen de link met de veiligheidstest duidelijk was, werd die om 11.00 uur afgeblazen. Alle systemen werden daarna opnieuw opgestart, volgens het ziekenhuis was rond 13.00 uur alles weer operationeel. 

Voor zo ver bekend heeft de storing geen gevolgen had voor de veiligheid van patiënten op de spoedeisende hulp en in operatiekamers. Het ziekenhuis zegt geen precies inzicht te hebben in de overlast die de computerstoring heeft opgeleverd. Waar gegevens uit het elektronisch patiëntendossier niet opgehaald konden worden, werd overgeschakeld op papier. Het ziekenhuis onderzoekt nog hoe de storing heeft kunnen gebeuren voordat de veiligheidstest wordt afgerond. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement