Volledig scherm
PREMIUM
Frans Geenen © Van Assendelft Fotografie

Het Odiliapeel van Frans Geenen: Ik mis nog een stilteplek

Het dorp vanAan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende bewoner zijn of haar beeld van zijn dorp. Vandaag Frans Geenen uit Odiliapeel. De veertien schilderijen van de Kruisweg in de kerk H. Kruisvinding in Odiliapeel zijn gemaakt door hem. Maar hij schilderde nog veel en veel meer. Dagelijks is hij aan het werk in zijn atelier/woonkamer. 

Hij is een 'autodidactisch schilder'. Van zijn 61 jaar levensjaren woonde hij een jaar of 15 elders, maar nu woont hij alweer een hele tijd in zijn geboortedorp Odiliapeel, op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. Just Frans, zoals hij zichzelf noemt, schildert wat hij leeft en doorleeft heeft. Je zou zijn werk levensbeschouwelijk kunnen noemen. Ouderen kennen hem als er 'eentje van Jo en Nel Geenen'. Hij komt uit een groot gezin, een 'muzikantennest'. Frans speelt zelf in de band DutchRoses. Of de jeugd hem kent, weet hij niet. ,,Misschien herkennen ze me alleen als 'die vreemde snuiter'. Ik leef hier dicht bij mezelf."

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.