Hoe leer je hacken? Daar kun je gewoon les in krijgen

UDEN/OSS - ,,Dit lijkt me hartstikke leuk, ik hou van computers", zegt Mats Foolen (11) uit Uden. Hij is een van de tien kinderen - allemaal jongens - die gretig meedoen aan een heuse workshop 'computers hacken'. 

Volledig scherm
Kinderen leren alles over hacken in de bibliotheek in Uden. © Tom Vos

De Leidse it-Specialisten Wouter van Dongen en Patrick Jagusiak verzorgen de workshop deze woensdag in de bibliotheken van Uden en Oss, een activiteit in samenwerking met de Volksuniversiteit. ,,Het is best een beetje eng wat er met hacken allemaal mogelijk is, het is strafbaar", vertelt Van Dongen (31) voor een zeer belangstellend gehoor. Je hebt goede en slechte mensen die hacken, legt Van Dongen uit. ,,Goede hackers helpen mensen tégen hacken, slechte hackers niet, die breken op andermans computers in."

Van Dongen legt de kinderen uit hoe ze aan digitale adressen, IP-adressen, moeten komen. En hoe ze vervolgens met speciale hackprogramma's toegang krijgen tot andermans websites.  Van Dongen  vraagt de kinderen in te loggen op een website waarmee ze zelf leren hoe dat hacken gaat. Hij laat ze zien hoe je mensen bijvoorbeeld kunt afluisteren op hun eigen computer. ,,En als je een bepaald wachtwoord van iemand achterhaalt, dan kun je net doen alsof je iemand anders bent."

Ethisch hacker

Aan het slot blijken de kinderen allemaal hun diploma 'ethisch hacker' te hebben behaald. Van Dongen legt de kinderen uit dat ze altijd erg moeten oppassen wanneer ze om hun wachtwoord wordt gevraagd. ,,Aan het begin van deze les hebben jullie op een site ingelogd. En kijk, hier heb ik jullie wachtwoorden, die jullie gebruikt hebben. Voorkom dat ze in de verkeerde handen komen. Denk altijd goed na wat voor wachtwoord je gebruikt."

Volledig scherm
Alle kinderen behaalden hun diploma tot 'ethisch hacker'. © Tom Vos
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement