Rondom de Markt in Uden staan tientallen oude lindebomen.  De horeca wil ze weg hebben, de politiek heeft er wel oren naar.
Volledig scherm
Rondom de Markt in Uden staan tientallen oude lindebomen. De horeca wil ze weg hebben, de politiek heeft er wel oren naar. © Hans van Alebeek

Horeca rond Markt in Uden wil af van vieze druiplinden

UDEN - De horecabedrijven rond de Markt in Uden willen af van de vieze druiplinden voor hun deur. De bijna honderd jaar oude bomen geven veel overlast en zouden door andere bomen vervangen moeten worden. De horeca wil daar aan meebetalen.

Het breed gedragen verzoek werd donderdagavond aan de Udense politiek overgebracht door Cor van der Heijden van de Heven Group. Hij sprak niet alleen namens zijn eigen horecabedrijven theater Markant en restaurant Cusco maar ook voor zo'n beetje alle cafés en restaurants rondom de Markt.

Tekst leest verder onder de foto. 

Kale staken 

'De helft van het jaar zijn het kale staken', klaagt de Udense horeca.
Volledig scherm
'De helft van het jaar zijn het kale staken', klaagt de Udense horeca. © Hans van Alebeek

Volgens Van der Heijden zorgen de bomen, een groot deel al in 1921 geplant, voor veel overlast en extra kosten. De gemeente moet de bomen elk jaar snoeien en de luis bestrijden, de horeca moet parasols en meubilair continu schoonmaken en gasten klagen dat hun kleding smerig wordt. Mooi zijn ze ook niet, aldus de Van der Heijden: ,,Meer dan de helft van het jaar zijn het kale en afschuwelijke staken."

Volgens de Udense horeca is nu het geschikte moment om over vervanging na te denken omdat na carnaval gestart wordt met de reconstructie van de Markt en later dit jaar de Marktstraat. De bomen zouden dan door andere exemplaren vervangen kunnen worden, iepen bijvoorbeeld. De horecabazen willen 'substantieel meedenken in de kosten van die vervanging'.  

Ook in de Marktstraat, die dit jaar op de schop gaat, staan tientallen lindebomen.
Volledig scherm
Ook in de Marktstraat, die dit jaar op de schop gaat, staan tientallen lindebomen. © Hans van Alebeek
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.