Volledig scherm
Jong Uden werd woensdag de grootste partij en voert daarom de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in Uden. © Hans van Alebeek

Informateurs Jong Uden hebben 'constructief gesprek' met fracties

UDEN - ,,Het was een hele goede, constructieve en leuke dag." Dat zegt informateur Remco Koenen aan het eind van een lange zaterdag waarop hij met collega-informateur Geert Donkers heeft gesproken met alle negen partijen die in de nieuwe gemeenteraad zitting nemen. 

Koenen en Donkers zijn door hun partij Jong Uden gevraagd om als informateurs te verkennen welke coalitie er gevormd kan worden op basis van de uitslag van woensdag 21 maart. Jong Uden werd de grootste met vijf zetels, nog eens vier partijen hebben elk vier zetels: CDA, SP, VVD-Leefbaar Uden en Gewoon Uden. Nieuwkomer UdenPlus veroverde meteen drie zetels. 

Alle fracties werden door de informateurs op het gemeentehuis ontvangen. Elke partij kreeg een halfuur om de eigen visie op de verkiezingsuitslag van 21 maart te geven, hun eigen prioriteiten aan te geven en mogelijke knelpunten te benoemen bij een mogelijke coalitievorming. De griffie legde alle gesprekken vast maar die verslagen zijn niet openbaar.  

Puzzel 

,,We gaan dit weekeinde kijken hoe we alle puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen", zegt Koenen. ,,Hoe? Dat moeten we zelf ook nog ontdekken want in dit geval is er geen afbeelding op de doos. En voor ons is dit ook de eerste keer."

Desondanks  denken de twee informateurs maandag een tussenrapport te kunnen presenteren. ,,Daaruit zal blijken of er een tweede ronde gesprekken nodig is als we meer informatie willen", aldus Koenen. Maar er zou ook een richting duidelijk kunnen worden welke coalitie het wordt? ,,Wie weet", lacht Koenen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement