Volledig scherm
De Kersenboomgaard Uden bestaat 20 jaar en viert feest. © Aida Jaber

Jarige Ujese Boogerd eert Maria en Piet

UDEN – ‘Kom effkes zitte...’. Je kan het Maria van Duijnhoven bijna horen zeggen. Zij en haar man Piet waren vanaf de oprichting van d’n Ujese Boorgerd aan de Patrijsweg in Uden als beheerder betrokken bij de kersenboomgaard. Om de ‘kanjers’ te herdenken en eren werd zondagmorgen een bankje onthuld voor Maria en Piet van Duijnhoven.

Maria en Piet droegen het cultuurmonument een warm hart toe. En wie er ook kwam, er moest eerst een bakje koffie gedronken worden. Nu, op de twintigste verjaardag Van de Boogerd, zijn ze er beiden niet meer. De burgemeester Henk Hellegers en Martien van Duijnhoven, één van de zonen van Piet en Maria, onthulden wel een bankje als eerbetoon aan het paar.

Kersencultuur
In 1996 werd de eerste Ujese Zwarte gepland in de boomgaard. Een initiatief van verschillende organisaties zoals IVN, Vogelwacht, Heemkundekring, Bijenbond, ZLTO en SVLU om de kersencultuur in Uden nieuw leven in te blazen. Deze zondag viert de Stichting Udense Kersenboomgaarden het vierde lustrum met allerlei activiteiten in de boomgaard zoals: rondleidingen door de boomgaard en het aangrenzende klimaatbos, er zijn stands van betrokken organisties, er is een mandenmaker aan het werk te zien, er is live muziek en een wedstrijd kersenpitten spuwen.

Het enige dat ontbreekt zijn kersen uit d’n Ujese Boogerd zelf. Door de vele regen zijn de kersen gesprongen en zijn gaan verschimmelen. Maar er zijn wel kersen van een andere boomgaard.

Het feestje duurt tot 16.00 uur.

Volledig scherm
Burgemeester Henk Hellegers en Martien van Duijnhoven hebben op de twintigste verjaardag van d’n Ujese Boogerd een bankje onthuld ter ere van Marie & Piet van Duijnhoven © Aida Jaber

Oss, Uden e.o.