Volledig scherm
Genoeg volk bij het jazzfestival Uden. Maar toch te weinig om in 2018 opnieuw te organiseren. Op de foto de band Muito Bossa. © Van Assendelft Fotografie

Jazzfestival in theater Markant Uden stopt met 'heel veel pijn in het hart'

UDEN - Het festival Late Summer Soul & Jazz in Uden gaat dit jaar niet door. De afgelopen vier jaar werd het festival steeds in september gehouden in theater Markant Uden. De organisatie bezint zich op de toekomst. 

Met 'heel veel pijn in het hart' heeft het bestuur van het Udense jazzfestival besloten om er de stekker uit te trekken. In vier jaar tijd was het festival uitgegroeid tot een begrip in Uden en omstreken waar steeds meer volk op af kwam, vorig jaar zo'n 2.000 bezoekers verspreid over twee dagen. ,,De exploitatie was dekkend maar wel heel erg moeilijk rond te krijgen", zegt Walter Scheffers namens het bestuur. 

Moeilijk product 

,,Soul en jazz blijft een moeilijk product", is de conclusie van Scheffers. ,,Mensen denken of aan strooien hoedjes of juist aan heel erg ingewikkelde jazz. Ik nam vaak jongelui mee en die waren vaak verbaasd dat het zo leuk was." Uiteindelijk kochten te weinig mensen een kaartje voor het Udense jazzfestival. Vooral dankzij grote sponsoren als de Rabobank en CSU, diverse subsidie van onder andere VSB en het Prins Bernhardfonds en - zoals vorig jaar - een kaartjesactie van Jumbo kwam Markant mooi vol en was de exploitatie dekkend. Maar dat waren dus feitelijk niet allemaal 'echte', volledig betaalde kaartjes.  

Tijd en energie 

Een ander probleem is dat het huidige bestuur geen tijd meer heeft om de kar te trekken. ,,Het organiseren van zo'n festival kost ongelooflijk veel tijd en energie", zegt Scheffers. ,,En het zijn allemaal vrijwilligers. We hebben nog gezocht naar adequate vervangers maar die hebben we helaas niet gevonden." Op 23 mei worden alle vrijwilligers, sponsoren en betrokkenen bedankt met nog één keer veel jazz en goede muziek. Daarna is het ongewis.  

Scheffers heeft geen idee of het jazzfestival in 2019 terugkeert op de agenda. ,,Ik durf daar niks over te zeggen", zegt hij. ,,Het zou eigenlijk wel moeten vind ik maar  dan moet wel duidelijk zijn hoe, met wie en waar je zoiets doet. En in onze visie moet dat wel kwalitatief hoogstaande jazz zijn. New Cool Collective, Typhoon, Eric Vloeimans, wie hebben we allemaal niet gehad? Het is zonde., dat is het."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement