Volledig scherm
Verkiezingswinnaar Jong Uden zet stappen naar een nieuwe coalitie met CDA, Gewoon Uden en VVD-Leefbaar Uden. © Van Assendelft

Jong Uden verkent coalitie met CDA, Gewoon Uden en VVD-Leefbaar Uden

UDEN - Verkiezingswinnaar Jong Uden ziet kansen in een coalitie met CDA, Gewoon Uden en VVD-Leefbaar Uden. De vier politieke partijen zitten dinsdagavond bijeen om door te praten over de samenwerking.

Jong Uden kiest zijn drie bondgenoten op basis van het advies van informateurs Remco Koenen en Geert Donkers. De twee heren spraken zaterdag met alle negen partijen die zitting nemen in de nieuwe gemeenteraad van Uden. Ze achten een coalitie van de vier partijen kansrijk. 

,,We hebben gezocht naar de gemene deler en die is bij deze partijen het grootst", zegt Koenen. Hij en Donkers gaan nu ook het formatieproces leiden. Ze schatten de kans op een coalitie van de vier partijen hoog in. ,,Maar er is nog heel werk te doen."

Prioriteiten

Alle fracties werden zaterdag door de toen nog informateurs ontvangen in het gemeentehuis. Elke partij kreeg een halfuur de tijd om prioriteiten en mogelijke knelpunten in de coalitievorming aan te geven. Ook deelden kandidaten hun visie op de verkiezingsuitslag van woensdag. De griffie legde alle gesprekken vast maar die verslagen zijn niet openbaar.

Jong Uden en de formateurs stuurden zondagavond afzonderlijk een persbericht uit over de gewenste coalitie. De vier partijen bezetten samen 17 van de 27 zetels in de nieuwe gemeenteraad van Uden. Als de coalitie-onderhandelingen slagen, nemen SP, UdenPlus, GroenLinks, PvdA en D66 plaats in de oppositiebanken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement