In Bernhoven zien ze nu vaker een overdosis dan tien jaar terug.
Volledig scherm
In Bernhoven zien ze nu vaker een overdosis dan tien jaar terug. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Keiharde cijfers over drugsgebruik in regio ontbreken

OSS/UDEN - Drugsgebruik in de regio steeds normaler? Staaf dat maar eens met cijfers. Ook in het ziekenhuis lukt dat niet, hoewel ze er vaker een overdosis zien.

Hoe onderbouw je een gevoel met cijfers? Precies, dat is bijna onmogelijk. Het steeds normaler worden van drugsgebruik in de regio is dan ook amper met statistieken te staven. Zeker omdat jongeren hun gedrag niet aan de grote klok hangen.

Verslavingszorg Novadic Kentron deed bijvoorbeeld vorig jaar nog een poging de toename van het drugsgebruik in Landerd en met name Schaijk in beeld te brengen. Maar uit een groot onderzoek bleek niets bijzonders. Een monitor van de GGD laat weliswaar zien dat meer jongeren in de regio drugs aangeboden krijgen dan vijf jaar geleden, maar het gebruik neemt volgens die cijfers amper toe. Toch maken beide instanties zich grote zorgen om de jongeren in Oost-Brabant. Drugsgebruik wordt volgens hen steeds normaler.

Dat merken ze ook bij het enige ziekenhuis in de regio: Bernhoven in Uden. Op de eerste hulp zien ze nu vaker jongeren met een overdosis dan pakweg tien jaar geleden. Maar ook hier ontbreken exacte cijfers. ,,We bestrijden eerst de symptomen, de oorzaak is van latere zorg", zegt afdelingshoofd Heleen Huisman. ,,Vaak weten we niet precies wat iemand gebruikt heeft. Misschien is het wel een combinatie van verschillende middelen. We dwingen iemand niet dat na afloop op te biechten."

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.