Volledig scherm

Kopzorgen om illegale kwesties in Uden

UDEN - Het schiet niet op met de commissie Schoon Schip die kijkt naar zo’n honderd slepende kwesties op het Udense platteland die al tientallen jaren spelen.

De raadswerkgroep Schoon Schip werd mei vorig jaar in het leven geroepen om te onderzoeken welke niet vergunde maar gedoogde bouwsels in het buitengebied uit de illegaliteit getrokken konden worden. Sindsdien is er nog geen enkele concrete oplossing gevonden. Het gaat onder meer om woningen die er al tientallen jaren staan, maar die nooit in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Het college wil nu korte metten maken met deze gevallen. Dat leidde tot veel bezwaren.

Schoon Schip - met afgevaardigden van VVD-Leefbaar Uden, SP, CDA, D66 en Gewoon Uden - behandelt deze bezwaren, maar het is de vraag of er überhaupt oplossingen gaan komen. Ruud Geerders (Gewoon Uden) heeft er in ieder geval geen vertrouwen meer in. Hij is inmiddels uit de werkgroep gestapt. Het duurt hem allemaal te lang. „Het werkt voor geen meter, aan die flauwekul doe ik niet meer mee. Zonde van mijn tijd.”

Jan Verbruggen (SP) geeft toe dat de partijen nog lang niet op één lijn zitten. Mocht de commissie Schoon Schip er niet uitkomen, dan worden alle bezwaren ongegrond verklaard, laat wethouder René Peerenboom weten. Een gang naar de rechter is dan de enige optie voor de bezwaarmakers.