Volledig scherm
Het idee van een gouden dak van de Udense kunstenaar Jan Van Duijnhoven zoals op manifestatie Bouwvak in 1997 te zien was.

Kunstenaar mag geen gouden daken maken in Uden

DEN HAAG/UDEN - De Udense kunstenaar Jan van Duijnhoven die naar de rechter stapte om Uden te kunnen verfraaien met zijn project Gouden Daken, heeft zijn rechtszaak verloren. Dat werd woensdag duidelijk bij de Raad van State in Den Haag. De hoogste bestuursrechter verklaarde zijn beroep tegen het bestemmingsplan Centrumgebied Uden-Zuid niet-ontvankelijk.

Aanvankelijk stonden in dat gebied twee woontorens gepland. De 71-jarige kunstenaar zegt toezeggingen te hebben gehad van de gemeenteraad dat de torens mochten worden uitgevoerd met gouden daken. De dubbel geglazuurde gele dakpannen moesten herinneren aan de strooien daken en hooimijten in het voormalige agrarische gebied.

Supermarkt
Het plan met de woontorens ging niet door. In plaats daarvan maakte Uden vorig jaar een bestemmingsplan voor een supermarkt aan de Sesterlaan. Die heeft een groen dak met sedumplantjes.

'Geen rechtstreeks belang'
Van Duijnhoven zegt dat de gemeente zijn gouden dakenproject om zeep heeft geholpen terwijl de gemeenteraad volledig medewerking had toegezegd. De Raad van State besliste echter dat de Udenaar geen rechtstreeks belang heeft zodat hij niet kan procederen tegen het bestemmingsplan.