Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © ANP

Laatste informatieavond over Q-koorts in Uden

UDEN - Ze zijn de tel een beetje kwijt. Zo’n 43 informatiebijeenkomsten heeft de stichting Q-support, die patiënten met chronische Q-koorts helpt, de afgelopen jaren gehouden in Nederland, de zogeheten Q-tour. De laatste van 43 informatieavonden wordt donderdag gegeven in ziekenhuis Bernhoven in Uden.

De informatiebijeenkomsten vonden overal in het land plaats, tot in het Friese Drachten toe. Met steevast hoge opkomst, want de impact van de infectieziekte is enorm. Nog altijd ondervinden veel mensen de ernstige gevolgen van de uitbraak van de ziekte tussen 2007 en 2009, van geiten overgebracht op mensen. Door die uitbraak werden naar schatting 50.000- 100.000 mensen in Nederland besmet met Q-koorts. Een deel van de besmette mensen ondervindt nog dagelijks de gevolgen van Q-koorts en een deel blijft langdurig ziek.

,,De Q-koortsepidemie ligt al weer enkele jaren achter ons, maar de impact is nu nog steeds enorm”, legt Annemieke de Groot, directeur van Q-support uit. ,,Met informatieavonden door heel Nederland hebben wij deze patiënten geïnformeerd over de gevolgen van Q-koorts en over wat Q-support voor hen kan doen."

Diverse verhalen
De informatieavond is voor patiënten, familie, professionals en belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst delen een aantal deskundigen nieuwe inzichten over de ziekte. Daarnaast kijkt De Groot terug op de Q-tour en vertelt ze over de dienstverlening van Q-support. „Elke avond was bijzonder. Ieder verhaal dat je van patiënten hoort, over wat ze meemaken, is weer een ander verhaal, al komen de ziekteverschijnselen overeen. De ene keer is het een jonge vrouw die met de ziekte worstelt, de andere keer is het een oudere man die er pas heel laat achterkomt dat hij chronische Q-koorts heeft. Maar ook de geitenboer die bijvoorbeeld op onze avond in Bunnik op stond om zijn verhaal te doen was bijzonder.”

Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond begint om 19.00 uur (zaal open om 18.45 uur). Toegang is gratis, aanmelden kan via de website.

Oss, Uden e.o.