Volledig scherm
Theater Markant Uden . © Hans van Alebeek

Markant Uden wil extra fonds voor steun aan volkscultuur

UDEN - Met een apart gemeentelijk fonds voor volkscultuur zouden Udense clubs en scholen geholpen kunnen worden die van theater Markant gebruik willen blijven maken. 

Als de Udense politiek financieel niet over de brug komt, is de kans groot dat in 2019 veel minder amateurclubs en scholen op het podium van Markant komen staan.  Clubs hebben al te horen gekregen dat ze volgend jaar rekening moeten houden met een veel hogere zaalhuur. ,,Zeer tegen onze zin", aldus theaterdirecteur Jan Wouda, ,,maar het kan niet anders als er minder geld beschikbaar is voor deze activiteiten."

Fonds 

Met een uitgebreide presentatie voor de commissie samenleving en bestuur probeerde directeur Wouda voor de tweede keer binnen korte tijd de politiek duidelijk te maken dat Markant de korting op subsidie voor volkscultuur niet kan verwerken zonder de Udense clubs pijn te doen. De gemeente wil die subsidie volgens eerder gemaakte afspraken van 100.000 euro naar 50.000 euro terugbrengen.  

Wouda maakte de commissie donderdagavond duidelijk dat Markant voor die 100.000 euro al veel meer doet dan ooit is afgesproken. Vorig jaar was er sprake van ruim honderd voorstellingen met een Udens tintje, ook dit jaar komt het theater daar op uit. Markant legt daar nu al geld op toe, aldus Wouda en met minder subsidie is dat niet langer houdbaar.  

,,Wat is volkscultuur u waard", vroeg Wouda daarom aan de Udense politiek. Hij pleitte voor een apart fonds  om clubs en scholen te steunen. Geen van de partijen liet zich daar gisteravond al over uit. Op 8 november wordt de begroting 2019 vastgesteld en dat zal zal moeten blijken of de politiek gevoelig is geweest voor het herhaalde pleidooi van Markant.