Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings werd in juli rondgeleid door de in aanbouw zijnde fabriek van Terramass. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Mestverwerkers Odiliapeel draaien nog niet

ODILIAPEEL - De twee in aanbouw zijnde mestverwerkers in Odiliapeel zijn nog niet in werking. Terramass, de fabriek bij Peters, van de Mineralen Initiatief Coóperatie, zou op 1 december operationeel moeten zijn. Dat wordt volgens directeur Gerwin Peters eind februari.

"We hebben iets te fanatiek gepland en we hebben nog wat extra investeringen gedaan om het proces te optimaliseren", zegt hij. Terramass gaat op jaarbasis 200.000 kuub mest verwerken.

Bij buurman Albers gaat het nog langer duren. Die kocht in 2013 het afgebrande bedrijf van Ferm-O-Feed. Daar zat een milieuvergunning op die volgens de provincie na de brand gereviseerd moet worden. Volgens Martijn Albers is de vergunning voor de herbouw van de schuren verleend en verkeert de bestemmingsplanwijziging in een afrondende fase. Die wijziging heeft volgens Albers betrekking op het overbrengen van delen van het bedrijf uit Landhorst en Mill naar Odiliapeel. Albers wil daar per jaar 90.000 ton mest gaan verwerken. Volgens een provinciewoordvoerder is het initiatief nog niet beoordeeld aan de hand van de voorwaarden en de Verordening ruimte 2014.