Volledig scherm
Dirk Geenen loopt met zijn schaapskudde op de Slabroekse Heide. „Er bestaat niets mooiers.” © wouter Van Assendelft

Met een hond en 250 blatende grasmaaiers op pad naar de Slabroekse Heide (video)

UDEN/ZEELAND - Dirk Geenen is schaapherder. Met zijn 250 schapen en zijn bordercollie zorgt hij dat de Slabroekse Heide openblijft. ,,Dit is zo mooi."

Wie deze maand op de Slabroekse Heide komt, heeft een grote kans de 250 schapen van het bedrijf Natuurgrazers Landschapsbeheer van Dirk Geenen uit Odiliapeel tegen te komen.

De werkdag van een herder begint tegenwoordig rond 08.00 uur. ’s Nachts staan de schapen in een met schrikdraad omheind vak. Dat aten ze eerder al kaal en dus hebben ze ’s ochtends goed trek. Ze kunnen direct aan de slag om te zorgen dat de heide niet overwoekert."

Intensief
​Dirk Geenen beherdert de Slabroekse Heide nu vijf jaar, telkens in de maand augustus. Hij wordt ingehuurd door de gemeente Uden. „Bepaalde stukken heide begrazen we intensief, andere stukken wat minder. Zo krijg je een mooi verschil in opbouw van de heide. Dat was vroeger ook zo. Toen graasden de schapen in de buurt van de de stal ook het meest.”

Lees zaterdag 20 augustus in het Brabants Dagblad, in de edities Oss en omgeving en Veghel en Uden, een uitgebreid interview met de herder.

Dirk Geenen is schaapherder. Met zijn 250 schapen en zijn bordercollie zorgt hij dat de Slabroekse Heide openblijft. Wie in augustus op de heide komt, heeft een grote kans om Geenen met zijn kudde tegen te komen. Video: Tjeu van Ras

Oss, Uden e.o.