Volledig scherm
De geluidwerende zonnepaneel voor Solar Highways wordt op zijn plaats gezet. © Rijkswaterstaat

Mijlpaal Rijkswaterstaat bij A50 in Uden: eerste geluidwerende zonnepanelen geplaatst

UDEN - Met het monteren van de eerste geluidwerende zonnepanelen voor 'Solar Highways' is deze donderdag een belangrijke mijlpaal bereikt voor onder meer Rijkswaterstaat. Haar innovatieve zonnegeluidscherm begint nu echt vorm te krijgen. 

Medio oktober zijn alle 136 glazen zonnepanelen gemonteerd en vormen ze een 400 meter lang zonnegeluidscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden.

De ingebruikname en de eerste levering van energie door Solar Highways is gepland in december. Vanaf die maand  meet het Solar Energy Application Centre achttien maanden lang de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van zonnegeluidschermen.

Een geluidscherm waarin tweezijdige zonnepanelen op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is een proefproject dat mede mogelijk is gemaakt door de Europese Unie. Heijmans is de aannemer van het project.

Volledig scherm
De geluidwerende zonnepaneel voor Solar Highways wordt op zijn plaats gezet. © Rijkswaterstaat