Volledig scherm
Ronald van Laak. © Van Assendelft Fotografie/Wouter van Assendelft

‘Mijn komst naar Uden was als een ontgroening’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Roland de Laak.

Altijd goedgemutst en in voor een geintje. Ondernemer Roland de Laak begeeft zich graag onder het winkelend publiek in zijn Jumbo in Drossaard. De Laak werd 43 jaar geleden in Nijmegen geboren en verhuisde op zijn elfde naar Uden. ,,Dat was wat. Van de grote stad naar een dorp. Ik dacht wat moet ik hier in de straat. Ik was gewend aan stadsbussen, liep elke dag door het Kronenburgpark langs de hoeren en kende de punkers die uit het raam van de kraakpanden hingen. Toen kwam ik hier op de Aloysius mavo tussen de boerenzoons. Echt een ontgroening.” Rolands eerste baantje was weekendhulp bij Weltevreden, waar hij glas in moest nemen en mensen een bonnetje moest geven. Hij deed detailhandelschool en had op zijn 21ste zijn eerste winkel te pakken, de Spar in Best. Daarna volgde Heeze en sinds elf jaar Uden. Roland is getrouwd met Ilse en heeft twee dochters. Behalve als ondernemer heeft hij bekendheid verworven als voorzitter van de Knoerissen en met zijn grootste hobby, het circus.

Restaurant of café
,,Voor iemand in mijn positie is het lastig daar antwoord op te geven. Want als ik de ene noem, dan krijg ik geheid een berichtje van de ander. Ze hebben allemaal wel wat en ik probeer het te verdelen. Mij zie je niet snel op een terras, want dan denken mensen: goh heeft hij daar tijd voor. Ook als ik met het gezin uit ga eten, heb ik het gevoel dat ik moet groeten of een drankje aan moet bieden, anders ben ik de arrogante kleine tuinkabouter."

Leukste winkel
,,Ik ga nooit winkelen. Ilse doet de boodschappen. Ik kom wel vaak bij Formido, vooral voor postzaken. Dat vind ik echt een leuke zaak. En je wordt er goed behandeld en geholpen."

,,Mooiste herinnering
​,,Op de plek waar de meeste activiteiten worden gehouden, de Markt. Carnaval, kermis, Bourgonisch Uden, Tech Event. Ze hebben allemaal iets moois gebracht."

Mooiste plek
,,Eikenheuvel, waar ik sinds acht jaar woon. Ik kan enorm genieten van de zonsondergang achter de mooie authentieke boerderij, het plattelandsmuseum, op Dorshout. Het is er rustig en toch ben je via de fietstunnel zo in het centrum."

En in de natuur
,,Daarvoor hoef ik niet ver weg te gaan. Het stukje natuur ter compensatie van de A50 bij de Munterweg en de Leijgraaf. Daar kijk je weids weg. Er is weinig bebouwing, dat moeten we koesteren. Ze bouwen zo alles vol."

Op de schop
​,,Het pand van Ben van Dijk. Benito is het met me eens hoor. Het is de toegangsweg van Uden en dat gebouw is gewoon lelijk. Terwijl het een hartstikke mooi punt is met het nieuwe hotel en ziekenhuis. Ik zou daar wel iets op willen trekken dat past bij de rest.

Ontspannen
,,In de tuin met een goed glas wijn."

Eeuwig zonde
,,De auto’s op de Markt. Dat past niet bij het bruisende Uden. Ze moeten de grond in."

Complimenten voor...
,,De vrijwilligers. De mensen met de minste tijd zijn de grootste vrijwilligers."

Ergernis
,,Mensen die zeuren om niks."

Uden is...
​,,Het bruisendste dorp van Brabant."