Volledig scherm
De molen is gestut om goed te kunnen inpakken. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Molen van Jetten als een grote bij

*UPDATE* UDEN - Het is gelukt, de wind zat maandagmiddag mee: de Molen van Jetten heeft een enorme geelzwarte jas aangekregen om behandeld te kunnen worden tegen de bonte knaagkever.

Bij het schoonmaken van de molen is in een van de zogeheten zonneblokken een glazen Coca Cola-flesje gevonden waarin een briefje zat met de volgende tekst:

'Hallo lezer,

Dirk van Steijn heeft dit geschreven op woensdag 17 augustus 1994, de groeten en veel geluk.'

Het flesje gaat weer terug als het karwei er op zit. Dan doet Joyce van Kessel (8), de dochter van de molenaars, er ook een briefje bij.

Molenaars Patrick en Linda van Kessel hebben van de supportersclub van Vitesse een berichtje gekregen met de vraag of ze een foto van de ingepakte Molen van Jetten kunnen krijgen, omdat het hun clubkleuren zijn.

Voor de molenaars geeft de jas om de molen een dubbel gevoel. "Gisteren waren we aan het schoonmaken en toen dacht ik alleen maar: wat een mooie wind", aldus Patrick van Kessel. Het is de bedoeling om maandagavond al te beginnen met begassen, zodat het dinsdagavond klaar kan zijn.

Het is al een paar jaar bekend dat de bonte knaagkever de Udense Molen van Jetten opvreet. Ongediertebestrijdingsbedrijf Van Meijel uit Hengelo gaat de houtinsect, en de boktor, want die zit er ook, te lijf. Daarvoor werd de molen als een soort Christokunstwerk helemaal in tentzeil ingepakt, om daarna te worden begast.

Volledig scherm
Bovenop de molen worden de naden gecontroleerd. © Aïda Jaber
Volledig scherm
De voorbereidingen zijn getroffen, de 'jas ' ligt klaar. © Aïda Jaber
Volledig scherm
Als een enorme bij: de molen heeft zijn geelzwarte jas aan. © Aïda Jaber
Volledig scherm
Een waarschuwing voor de giftige stoffen binnen de 'jas' © Aïda Jaber
Volledig scherm
Het is gelukt, de molen is omhuld. © Aïda Jaber
Volledig scherm
De voorbereidingen zijn getroffen, de 'jas ' ligt klaar. © Aïda Jaber
Volledig scherm
Een colafles uit 1994 met briefje erin die in een opening werd gevonden. © Aïda Jaber
  1. Udense stopt op 92-jarige leeftijd met tennis: 'Het is mooi geweest'

    Udense stopt op 92-jarige leeftijd met tennis: 'Het is mooi geweest'

    UDEN - Het gaat niet meer zoals het ging. Ze wil zich op de baan helemaal kunnen geven, maar dat lukt niet meer omdat ze toch wat moeilijker loopt. En dus stopt ze met tennissen, Gerda Snippe uit Uden. Maar dan wel pas op 92-jarige leeftijd. Ze was veruit het oudst actieve lid van tennisclub LTC in Uden. Apetrots zijn ze daar op hun hoogbejaarde speelster, die nog steeds een vitale indruk maakt en  helder van geest is. ,,Ik heb het tennissen ontzettend graag gedaan. Het is de mooiste sport die er bestaat." 

Oss, Uden e.o.