Volledig scherm
Gonnie Versteeg. © Van Assendelft

‘Mondriaan zou zich kapot schamen als hij het plein zag’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp.

Wie Gonnie Versteeg zegt, zegt natuur. Zes jaar geleden stapte ze na een wandeling met haar inmiddels overleden honden bij het bezoekerscentrum op Slabroek binnen. Of ze nog vrijwilligers konden gebruiken. Ze werd met open arme ontvangen. Inmiddels is ze als parttimer behept met de pr, het beheer van het cenrtum, het maken van het activiteitenprogramma, het aansturen van vrijwilligers en ze maakt ook nog wandel- en fietstochten. Daarnaast is ze natuurgids bij IVN, speelt ze dwarsfluit bij het Regionaal Symphonie Orkest en heeft archeologie haar interesse.

,,Het is boeiend te weten waar de kern was en waar het om gaat. We hebben in dit gebied zoveel rijkdom. Dat realiseren mensen zich niet.” Gonnie groeide op in Deurne en woont sinds 1989 in Uden. ,,Het grappige is dat de Peelrandbreuk door zowel Deurne als Uden loopt. Die heb ik gewoon gevolgd.” Gonnie, die van huis uit verpleegkundige is, is moeder van een zoon (28) en twee dochters (26 en 24).

Restaurant
,,Het is er helaas niet meer, maar ik ging graag naar de altijd gezellige Koperen Cent voor een hapje, drankje en om even bij te kletsen.”

Leukste winkel
,,Bert van der Heijden is een fijne boekwinkel. En bij Jumbo zijn ze altijd vriendelijk en attent. Een winkel is in mijn ogen goed als er oog en aandacht is voor de klant. De beste onliner aller tijden is die van Ikea: Aandacht maakt alles mooier.”

Mooiste herinnering
,,Met mijn drie kinderen op de fiets door het Mellepark op weg naar basisschool De Camelot. Voor mij was dat één van de hoogtepunten van het moederschap. Ik heb in die tijd ook veel op school gedaan. Ik was bijvoorbeeld voorleesmoeder. Ik heb genoten van dat soort activiteiten.”

Mooiste plek
,,Het Mellepark. Sinds kort woon ik er tegenaan en realiseer ik me wat een prachtig stuk natuur Uden hiermee heeft. Er komen in dit park bijzondere planten en dieren voor. Binnenkort komt er een informatiebord bij het bruggetje. Het Museum voor Religieuze Kunst vind ik ook erg mooi.”

En in de natuur
,,De Maashorst en de wijstgronden. Ik ben opgegroeid in de natuur, mijn school stond midden in de bossen de Walsberg met stuifduinen, water en veen. Ik heb er heel wat uurtjes gespeeld. Natuurgebieden zijn sowieso mooi. En ik kan er nog meer van genieten als ik er wat meer van weet.”

Op de schop
,,Ik vind het hoog tijd worden om Mondriaan eer aan te doen. Als hij het plein zou zien dat naar hem vernoemd is, zou hij zich kapot schamen. Lelijker kan je het niet hebben. Laat het plein een echte uiting van kunst zijn. Stenen eruit, kunst erin.”

Ontspannen
,,De natuur geeft mij een thuisgevoel en rust. Ik ben op zo’n moment met mezelf en ik geniet van alle beestjes, de zon op mijn huid en de wind in de haren. Maar ik ontspan ook door muziek te maken en te keramieken. Dat doe ik bij Kunst & Co. Het is heerlijk om met aarde, vuur en water bezig te zijn.”

Eeuwig zonde
,,Dat Uden zo weinig over heeft om kinderen muziek te laten leren. Muziek kan voor kinderen heel belangrijk zijn, omdat ze daar hun emotie in kwijt kunnen. Het geeft een extra dimensie. Ik wil een lans breken om kunstonderwijs minder duur te maken.”

Uden is...
,,Groen en gastvrij.”

Oss, Uden e.o.