Volledig scherm
Details van het vlechtwerk van de zijspan; vlechtster Antia van Kraaij vlocht de zijspan van wilgenteen. © Franka Willems-Netten

Motor met gevlochten zijspan trekt veel bekijks in Volkel

VOLKEL - Als Hans van der Linden met zijn antieke Engelse motorfiets even op straat vertoeft, krijgt hij veel aanspraak in Volkel. Logisch, het is een juweeltje uit 1914 met een zijspan van vlechtwerk.

Volledig scherm
Het oorspronkelijke zijspan van wilgenteen, vermoedelijk uit 1912. © Franka Willems-Netten
Volledig scherm
Hans van der Linden en Anita van Kraaij bekijken hun werk. Op de Ariel, een Engelse motor uit 1914 hangt links het zijspan. © Franka Willems-Netten

 Van der Linden zocht voor zijn gerestaureerde Ariel motorfiets uit 1914 een bijpassend zijspan. Hij vond er eentje die minstens zo oud is als zijn motor. Komt Van der Linden, van oorsprong meubelmaker, met het restaureren van motoren al uit zijn comfortzone, het herstellen van het vlechtwerk van het zijspan bleek een brug te ver. Hij zocht daarom vlechtster Anita van Kraaij in Veghel op, die uit een familie van ambachtelijke mandenvlechters komt. ,,Ik had nog nooit zo'n zijspan gezien", zegt de vlechtster. ,,Het zijspan restaureren ging niet meer, het hout was op, daarom heb ik samen met Hans het zijspan nagemaakt." 

Wilgenteen

Met precisie en vakwerk ontstond een vlechtwerk van wilgenteen, identiek aan het origineel. ,,Bij de punt van de neus had ik handen nodig en daar heeft Hans me bij geholpen. Het is een aparte vormgeving."
Het wilgenzijspan, een ontwerp van fabrikant Mills-Fulford, wordt aan de binnenkant nog afgewerkt met kunstleer en in Duitsland zijn nagels besteld. De motorfiets zelf is 39 jaar geleden uit Engeland gekomen, toen was het nog één brok roest. Doordat de motor Engels is, hangt het zijspan aan de linkse kant.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.