Volledig scherm
Dirk Broekhaus. © Jeroen Appels/Van Assendelft

‘Naar de film in De Schouw, dat was bijzonder’

UDEN - Aan de hand van een aantal vragen schetst een al dan niet bekende Udenaar in de rubriek 'Het Uden van' zijn of haar beeld van het dorp. Deze keer is dat Dirk Broekhaus (52).

Zeg je Dirk Broekhaus, dan zeg je foto De Vakman. Dirk werd in Eindhoven geboren uit Udense ouders. Toen hij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Uden en opende vader Jos zijn eigen fotozaak op de plek waar nu De Stigt staat. Later verhuisde de zaak naar de Kerkstraat en in 1974 naar de Marktstraat. Dirk verloor op 10-jarige leeftijd zijn moeder, Jet van Sleeuwen, aan de gevolgen van kanker. Zijn vader hertrouwde en hij en zijn zus kregen er een zus bij.

Een kwart eeuw geleden nam Dirk de zaak van zijn vader over. Hoewel dat helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Hij wilde sportleraar of fysiotherapeut worden. Maar hij deed een detailhandel-opleiding en zag naarmate hij ouder werd de voordelen van een eigen onderneming. Het fotograferen leerde hij gaandeweg. Het liefst maakt hij foto’s van honden, mensen en mooie natuur. Hij is lid van Rotary Uden, is een fanatiek fietser en tennist bij LTC. Dirk is getrouwd en vader van drie kinderen.

Restaurant
,,Wij gaan vaak met het gezin uit eten. Op een paar na ben ik in alle restaurants van Uden geweest. Ik geniet ervan om lekker te eten. Ik lust eigenlijk alles. Vooral Grieks vind ik lekker. Ik kijk op Tripadvisor en ik geef ook mijn mening. En elke zondag halen we ergens wat. Chinees, Grieks, Marc’s Bar BQ of iets anders. Degene die iets bijzonders heeft gepresteerd mag kiezen.”

Leukste winkel
,,Vooropgesteld dat ik weinig winkel, ga ik graag naar de sportzaken in Uden. Voor fietskleding ga ik naar de een, voor ski-spullen naar de ander.”

Mooiste herinnering
,,Dan ga ik ver terug. Vroeger als we met ons hele gezin naar de bioscoop in De Schouw gingen. Dat was heel bijzonder. Men had het toen niet zo breed en je ging zelden naar de film. En carnaval in de Markthal.”

Mooiste plek
,,Ik heb geen favoriete plek in Uden. Echt iets heel moois, hebben we geloof ik niet. Hoewel, de Kerkstraat me wel kan bekoren.”

En in de natuur
,,Daar kan ik genoeg mooie plekken opnoemen. Ik ben het liefst in de bossen van De Maashorst. Elke zondag fiets ik met een groep richting Schaijk en terug. Op Bedaf kom ik ook wel eens. Wandelen doe ik nooit. Heb ik te weinig geduld voor.”

Op de schop
,,Het politiebureau. Dat vind ik echt lelijk. Net als het oude Pnem-gebouw aan de Kastanjeweg. Dat is een puist in het centrum. De Fiat-garage aan de Prior van Milstraat is nog erger. Als ze nou de uitstraling van een monument hadden...”

Eeuwig zonde
,,Dat het oude postkantoor, het witte gebouw op de hoek Kerkstraat-Markstraat, is afgebroken.”

Ontspannen
,,Dat doe ik op de fiets. Als ik in juni voor de tweede keer aan Alpe d’HuZes mee gaan doen, dan wil ook net als vorig jaar zes keer omhoog, en zal ik weer flink aan de bak moeten. Daar train ik wel zo’n twintig uur in de week voor; drie keer per week en de hele zondag. Als ik er voor ga, doe ik het goed. Ik voel me er gewoon goed bij. Conditioneel voel ik me net als toen ik dertig was.”

Uden is...
,,Een fantastische plek om te zijn en waar je nooit meer vertrekt.”