Volledig scherm
Zo komt het nieuwe politiebureau aan de Hockeyweg in Uden er ongeveer uit te zien. Met opvallende blauwe lichtlijn. © De Twee Snoeken

Nieuw politiebureau en kazerne Uden krijgen één smoel

UDEN - Twee aparte gebouwen met een eigen karakter die samen één geheel vormen. Zo gaan het nieuwe politiebureau en de brandweerkazerne aan de Hockeyweg in Uden eruit zien. Donderdagavond presenteerde architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch de eerste schetsen aan de commissie samenleving en bestuur. 

Uitgangspunt voor de architecten is dat de nieuwe locatie straks herkenbaar is als veiligheidscluster. Architect Inge van Dinter–Coolen:  ,,Er komen dus twee gebouwen naast elkaar - één voor de politie en één voor de brandweer - elk met een eigen identiteit, maar ze zijn wel duidelijk familie van elkaar. Ze vormen als het ware één stedenbouwkundig geheel." 

Duurzaam 

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Zo wordt het nieuwe politiebureau volledig energieneutraal. Dat wil zeggen dat alle energie die nodig is, zelf wordt opgewekt. De hoeken van de nieuwbouw aan de kant van de Udenseweg vormen de belangrijkste oriëntatiepunten. Aan die zijde komt bijvoorbeeld de publieksingang voor het politiebureau. Ook krijgt het bureau aan die kant een opvallende blauwe lichtlijn horizontaal op gevel. Verder is afgesproken dat de brandweer zal uitrukken via de Udenseweg en de politie via de Hockeyweg.

De politie kan als eerste van start. De oude tennishal De Schaapskooi is inmiddels gesloopt, komende maanden wordt het terrein aan de Udenseweg/Hockeyweg bouwrijp gemaakt. De politie heeft het nieuwbouwplan nagenoeg klaar en gaat waarschijnlijk in maart 2018 starten met de bouw. Begin 2019 moet het nieuwe bureau klaar zijn. 

Steunpunt 

De brandweer is in overleg met gemeente nog bezig met de planontwikkeling. Het ontwerp, ook van De Twee Snoeken dus, moet in het eerste kwartaal 2018 klaar zijn. De eigenlijke bouw kan op zijn vroegst na de zomer 2018 van start zodat de kazerne voor de zomer 2019 klaar is. In de kazerne krijgt de Udense brandweer onderdak en is er ruimte voor een regionaal steunpunt van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 

Volledig scherm
Impressie van de entree van het politiebureau, gezien vanaf de Hockeyweg. © De Twee Snoeken
Volledig scherm
Een nog heel globale impressie van het vooraanzicht politie en brandweer, gezien vanaf de Udenseweg. © De Twee Snoeken
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement