Volledig scherm
René Peerenboom (links), wethouder van Uden, overhandigt de Omgevingskoers Noordoost-Brabant aan gedeputeerde Erik van Merrienboer. © Maarten van den Hurk/BD

Noordoost-Brabant strijkt als Agrifood Capital miljoenen op

UDEN - De provincie schuift komend jaar 4,6 miljoen euro naar verkeersprojecten in Noordoost-Brabant. Plus 3,5 ton voor klimaataanpak. De bedragen werden woensdag in Uden gepresenteerd als beloning voor de regionale samenwerking binnen Agrifood Capital.

Zoals Eindhoven onder de noemer 'Brainport' ontwikkelingen in een stroomversnelling heeft gebracht, zo wil Noordoost-Brabant dat doen als Agrifood Capital. Zo zijn de belangrijkste verkeersknelpunten in kaart gebracht op regionale schaal. ,,Want het heeft niet zo veel zin om je eigen fietspad prachtig op te knappen als de fietser een stukje verderop in mul zand beland'', schetste wethouder Harry van Rooijen (Meierijstad) de noodzaak van samenwerking. 

De grootste bedreigingen voor de bereikbaarheid van de regio zijn de files op de A2 bij Den Bosch en de A50 bij Oss. Gedeputeerde Christophe van der Maat gaat deze knelpunten op tafel leggen bij zijn bespreking komende woensdag met de kersverse verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen, zo vertelde hij in Uden. Ook de smalle spoorbrug bij Ravenstein brengt hij dan ter sprake als een zaak voor de langere termijn waarover wel al nagedacht moet worden. 

Hoosbuien

Voor de aanpak van doorgaande, lokale wegen en fietspaden in Noordoost-Brabant houdt de provincie 4,6 miljoen euro in 2018 beschikbaar. Voor projecten om de regio beter voor te bereiden op hoosbuien en andere moderne klimaatzaken komt 7 ton beschikbaar, waarvan de helft van de provincie.

Lang stonden de tientallen in Uden aanwezige bestuurders - wethouders, burgemeesters en gedeputeerden - stil bij een derde presentje. Provinciebestuurder Erik van Merrienboer kreeg van de Udense wethouder René Peerenboom overhandigd de 'Omgevingskoers Noordoost-Brabant'. In dit document staat wat de gemeenten samen belangrijk vinden op het gebied van  ruimtelijke inrichting. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement