Volledig scherm

Nu al te veel woningen in Udense nieuwbouwwijk Velmolen

DEN HAAG/UDEN – Bewoners van de Udense nieuwbouwwijk Velmolen Oost hopen dat de Raad van State een streep haalt door een bouwplan van drie twee-onder-een-kappers aan de Gulden in Uden. Dit kwam ter sprake in de rechtszaak van donderdag in Den Haag.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om op de drie kavels tussen de Gulden en de geluidswal van de N264 drie vrijstaande woningen te bouwen. Maar de kavels stonden jaren te koop. Daarop stelde de gemeente een nieuw uitwerkingsplan voor zes woningen vast. Inmiddels zijn vier van de woningen verkocht.

De buren zijn niet tevreden dat de gemeente zes in plaats van drie woningen bouwt. Volgens hen heeft de gemeente dit niet met hen afgestemd. De raadsman van de tegenstanders geeft aan dat het niet zozeer om het aantal woningen gaat, maar om de grotere omvang van de woonpanden.

Meer woningen dan gepland
Het uitwerkingsplan voor deze zes woningen is gebaseerd op het zogenoemde moederbestemmingsplan voor Velmolen Oost. Dat plan is een paar jaar geleden vastgesteld en stond een maximum aantal te bouwen woningen van 550 toe. Intussen zijn er al 707 gebouwd.

,,En dan komen deze er ook nog bij. Alle onderzoeken, zoals naar veiligheid in de wijk, zijn gebaseerd op 550 woningen. Door nog meer woningen te bouwen neemt de gemeente Uden risico’s", merkte de raadsman op. Rechter en staatsraad J. Hagen wees erop dat het plan om die reden onderuit zou kunnen gaan.

Lus
De gemeentewoordvoerder vroeg direct om een bestuurlijke lus om de fout snel te kunnen repareren. Maar de staatsraad zei dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is en dat de gemeenteraad een reparatieplan moet maken. Dit plan levert waarschijnlijk vertraging op, terwijl de bouw van de woningen dit jaar van start had moeten gaan.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.