Volledig scherm
Links het laatste stuk VelmolenOost dat vanaf volgend jaar volgebouwd gaat worden. Onder meer met huurhuizen en woningen voor spoedzoekers. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Omwonenden tegen toename woningen Velmolen in Uden

DEN HAAG/UDEN - Bewoners van de Gulden in Uden willen dat de Raad van State zo snel mogelijk het gewijzigde bestemmingsplan Velmolen Oost fase 3 tegenhoudt.

Maandag zeiden ze bij de voorzieningenrechter van de Raad van State dat tegenover hun huizen veel meer woningen gebouwd gaan worden dan ze mochten verwachten toen zij hun eigen huizen kochten. 

Oorspronkelijke plan

Er komen nu tenminste 145 woningen. Terwijl het oorspronkelijke plan was om een landschappelijke zone met twintig woningen te bouwen en verderop hooguit veertig, aldus de omwonenden. Ze wijzen erop dat de provincie hun woonomgeving heeft aangewezen als overgangsgebied van stad naar natuur. ,,Maar Uden wil het zo vol mogelijk gaan bouwen''.

De gemeente Uden vindt dat Velmolen Oost onder het bestaande stedelijke gebied valt. Van het vorige plan is afgeweken omdat er geen vraag bleek naar de te grote kavels. In het gewijzigde bestemmingsplan zitten particuliere huurwoningen en huurwoningen voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. 

Koopwoningen

Voor de rest worden het koopwoningen. Volgens de gemeente willen de particuliere bouwers snel aan de slag. ,,Sommigen hebben hun huidige woning al verkocht'', zei een woordvoerster van de gemeente. 

Uitspraak van de voorzieningenrechter volgt over twee weken. Maandag maakte de Raad van State bekend dat de bodemprocedure tegen het bestemmingsplan Velmolen Oost fase 3 op 18 september dient. Daarna volgt een definitieve uitspraak.