Volledig scherm
Foto van glasvezel ter illustratie. © ANP XTRA

'Onderzoek glasvezel buitengebied Uden'

UDEN - De gemeente Uden moet zo snel mogelijk een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de aanleg van glasvezelkabel in het buitengebied. Daarvoor pleitte maandagavond in de raadscommisie Ruimte, Economie en Financiën Toine Smits. Hij deed dit namens het Gebiedsplatform Buiten, de dorpsraad Volkel, de dorpsraad Odiliapeel en de ZLTO.

Volgens Smits is een kabelaar bereid heel het buitengebied van Uden aan te sluiten als er ruim acht ton op de plank komt, veel minder dan Smits aanvankelijk had gedacht en berekend.  ,,En we denken dat dit bedrag nog met 25 procent verlaagd kan worden door eigen bijdragen van bewoners en bedrijven."

In totaal gaat het om ongeveer 1.250 huishoudens in het buitengebied die nu nog geen glasvezel hebben. ,,Er zijn nog diverse open eindjes die beantwoord moeten worden, voordat een businessmodel opgezet kan worden. We vragen daarom het college en de raad een haalbaarheidsstudie te doen naar de aanleg van glasvezelkabel in het buitengebied met de laatste gegevens zoals die nu bekend zijn." 

Haast is geboden, aldus Smits. ,,Wachten tot de begroting van 2019 is geen optie." Want hoe meer huishoudens kunnen worden aangesloten, hoe rendabeler. ,,We mogen deze kans niet voorbij laten gaan", sprak raadslid Ruud Geerders (Gewoon Uden). Wethouder Frans van den Berg zegde snel onderzoek toe.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.