Volledig scherm
Voor aanvang van de kruidenwandeling eerst even proeven. © Wilma Gosselink

Op zoek naar eten in de berm met natuurgids Jules Faber

UDEN – Een groep van ongeveer 25 mensen verplaatste zich zondagmiddag in de omgeving van ziekenhuis Bernhoven in Uden, op zoek naar wilde planten. Met enige regelmaat boog Jules Faber zich in het nazomerse groen, plukte een takje van een wilde plant en stak dan weer van wal. De groep stelde vraag na vraag over de werking en de toepassing van eetbare en medicinale planten. Ze kregen overal antwoord op.

Op het moment dat Faber op de parkeerplaats aan de Bitswijk arriveerde, pakte hij een serveerblad vol kleurrijk belegde toastjes uit. Het blad leek op een kleurig schilderij. De deelnemers mochten proeven. Daarna ging de twee uur durende wandeling van start. Het Sint Janskruid, de korenbloem, de hazelnoot en de ezeldistel, er volgden tientallen verhalen over hoe je bloemblaadjes en –knopjes in het eten kunt verwerken of een geneeskrachtig goedje kunt brouwen.

Binnen de groep bevonden zich vijf mannen, onder wie Ivo Kanters (18). ,,Dit is wel interessant en misschien kan ik in mijn toekomstige keuken ook wel eetbare bloemen en planten gebruiken,” vertelde de jonge koksleerling. Trui Bastiaans, Ivo’s oma, nam het initiatief voor de kruidenwandeling en is zelf een verwoed tuinierster: ,,Ik heb het geluk van een grote tuin. Daaruit haal ik mijn groenten en die staan diezelfde avond bij mij op tafel. Da’s wel vers, toch?”

Volledig scherm
Voor iedereen een toastje met eetbare bloemen. © Wilma Gosselink

Oss, Uden e.o.