Volledig scherm
Roy en Hedy Grünewald voor de Kruisherenkapel, in Uden waar Roy misdienaar was. © Paula van Hout/BD

Oud Udenaren in het theater met uitverkochte zalen

UDEN - Roy Grünewald en zijn zus Hedy hebben hun jeugd doorgebracht in Uden. Ze verhuisden pas toen ze gingen studeren. Samen hebben ze het theaterprogramma Selamat Makan.

Grünewald vertelt in hun theaterprogramma Selamat Makan smeuïge verhalen over het voormalig Nederlands Indië, hoe de Indo’s in Nederland terecht kwamen, over hun ervaring als toerist in het huidige Indonesië en over hun leven als Indo in Uden met hun 'rare' moeder en oma die zoveel eten maakten dat je altijd mee kon eten en de vreemde etensluchtjes die in hun kleding bleven hangen. Ze werden pinda of zwartje genoemd, maar leerden om dat weg te lachen. Ondertussen staat Hedy op het podium te koken. Het programma loopt al sinds 2014 en is overal uitverkocht.

Veghel en Uden
In deze regio durfde de Blauwe Kei in Veghel het aan om het relatief onbekende stel te boeken voor 12 november. Het is uitverkocht. Markant Uden heeft nu eindelijk afgesproken om ze te boeken voor 2017.

Maaltijd
Etensgeuren kringelen uit de wadjans. Na de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd voor een authentieke Indische maaltijd. Op die manier ontstaat een contrast tussen verleden en heden met als rode draad het Indische eten. De voorstelling is niet alleen voor Indo’s, maar voor iedereen die van lekker eten houdt en geniet van mooie verhalen. De twee oud-Udenaren werken met een publiek van maximaal 100 man.

Oss, Uden e.o.