Volledig scherm
Het terrein in de buurt van Odiliapeel waar Albers BV mogelijk varkensmest gaat verwerken. Tot 2011 zat hier het bedrijf Ferm-o-Feed. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Partij voor de Dieren wil bouwstop mestfabrieken Venhorst en Odiliapeel

DEN HAAG - Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft donderdag gepleit voor een landelijke bouwstop voor mestvergisters en mestverwerkers. De partij verwijst onder meer naar de plannen voor mestfabrieken langs de N264 bij Odiliapeel en in het buitengebied tussen Venhorst en Landhorst.

Ouweland deed haar oproep in een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Het Kamerlid noemt industriële installaties voor de vergisting of verwerking van mest een groot gevaar voor de volksgezondheid, de veiligheid en de leefbaarheid op het platteland.

De Partij voor de Dieren hoopt van regeringspartij PvdA steun te krijgen ​voor haar oproep om de bouw van mestfabrieken te bevriezen. "De overheid mag waarschuwingen over de gevaren van mestfabrieken niet langer in de wind slaan", zegt Ouwehand.​

In deze regio zijn in een klein gebied bij Odiliapeel en Venhorst plannen voor de bouw van drie mestfabrieken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.