Volledig scherm
Deze 'richter' van fout geplaatste kliko's is er niet meer in Uden. Wie zijn container vanaf nu verkeerd neerzet, loopt de kans dat die niet meer geleegd wordt. © Van Assendelft

Pluim voor afvalgedrag Udenaren: 'Maar zet kliko wel goed op de stoep'

UDEN - Udenaren krijgen van de gemeente een dikke pluim voor de manier waarop ze hun afval scheiden. Tegelijkertijd waarschuwt Uden  dat vanaf nu de kliko's echt goed op de stoep gezet moeten worden omdat ze anders niet geleegd worden. 

Sinds eind vorig jaar worden de Udense kliko's geleegd door de firma Van Kaathoven die daarvoor nieuwe vuilnisauto's heeft aangeschaft met zogeheten zijladers. Met een speciale grijparm kunnen twee kliko's volautomatisch opgepakt en leeggemaakt worden. 

Richter 

Omdat mensen de kliko's soms toch nog verkeerd neerzetten, liep voor elke auto een 'richter' uit om de containers twee aan twee aan de stoeprand te plaatsen. Dat is sinds vorige week afgelopen, waarschuwt Uden met als gevaar dat kliko's dus niet meer leeggemaakt worden. 

Verder is Uden dik tevreden over de resultaten tot dusver. Er wordt ruim driemaal zoveel PBD (plastic,  blik en drinkkarton) en ruim tien procent meer papier ingezameld dan voorheen. Daarnaast is het restafval gehalveerd van 233 kilo in 2014 naar zo'n 100 tot 120 kilo nu. ,,Een topprestatie van alle Udenaren", aldus de gemeente. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement