Volledig scherm
Johan van den Hout (rechts) opende in januari 2014 twee natuurbruggen die de Maashorst en Herperduin met elkaar verbinden. © Maarten van den Hurk/BD

Provincie bemoeit zich niet met wisenten in Maashorst

UDEN/OSS - De provincie blijft volledig buiten de hoog opgelaaide discussie over wisenten in de Maashorst. Oók als het dier alsnog weg zou moeten, zegt gedeputeerde Johan van den Hout: ,,Ik zou dat wel jammer vinden. Maar ik ga er niet vóór liggen.”

Van den Hout spreekt van een welbewuste keuze voor besturen op hoofdlijnen. ,,Wij bemoeien ons niet met de wisenten. Zoals we dat ook niet doen met de taurossen in Keent. Daar moeten mensen en organisaties in de gebieden zelf over beslissen. Wij kijken alleen of alles past binnen de afgesproken kaders.”

Begrazingsgebied
Tientallen miljoenen euro’s schoof de provincie Noord-Brabant naar de Maashorst en omgeving. Hiervan is bijna zestien miljoen specifiek bedoeld voor de ontwikkeling van één groot en aaneengesloten natuurgebied, van Uden tot Oss. Dat moet er ook komen, benadrukt Van den Hout, inclusief een groot begrazingsgebied: ,,Anders hadden die ecoducten over A50 en N324 ook niet gehoeven.”

Maar welke runderen of schapen er gaan lopen, daar blijft de provincie uiteindelijk buiten. Voor de Maashorst koos adviseur ARK Natuurontwikkeling een combinatie van wisent, tauros en Exmoor pony’s.

Protest
Vorig jaar werden de eerste wisenten geplaatst in een tijdelijk voor publiek gesloten deel van de Maashorst. Deze week stak in het dorp Zeeland en in de gemeenteraad van Landerd een breed gedragen protest tegen de inzet van deze grote dieren op. Vrijdag besloot de leiding van het natuurgebied, het 'bestuurlijk regieteam, om de proef met de wisenten te verlengen met veertien maanden. Dit besluit riep in de Landerdse politiek direct stevige weerstand op.