Volledig scherm
Het concept Volans biedt de passagier luxere bussen met een kortere wacht- en reistijd. © Peter van Erp/BD

Regio krijgt luxe en snelle bus: Volans

UDEN/VEGHEL/OSS - Als op 14 december de nieuwe dienstregeling van Arriva ingaat, maakt deze regio kennis met Volans. Volans is de praktische uitwerking van het HOV-project, het plan voor hoogwaardig openbaar vervoer in een streek waar geen treinverkeer is.

In deze regio komen twee Volanslijnen: Oss-Uden-Veghel-Eindhoven (Volans 305) en Uden-Veghel-Schijndel-Den Bosch (Volans 306). In de spits zullen beide lijnen een kwartierdienst draaien, buiten de spits doen de bussen elk half uur de haltes aan.

Het concept Volans is een paar jaar geleden al ingevoerd op een aantal trajecten tussen Etten-Leur en Breda. De wacht- en reistijd is op de Volanslijnen sterk bekort, door een groter aantal bussen die veelal op eigen busbanen rijden en bij kruisingen door verkeerslichten met voorrang worden behandeld.

Nu nog exploiteert Veolia de bussen in West-Brabant, vanaf 14 december neemt Arriva het busvervoer over. Arriva schaft 330 nieuwe bussen aan voor inzet in zowel West- als Noordoost-Brabant. Passagiers in de Volansbussen beschikken straks over meer beenruimte, individueel regelbare airco en een USB-aansluiting om smartphones en tablets op te laden. In de loop van 2015 krijgen alle bussen gratis wifi.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 15 november een reportage over de bestaande Volanslijn op het traject Etten-Leur-Breda en een overzicht van andere wijzigingen in de dienstregeling van Arriva per 14 december, inclusief reacties.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.