Volledig scherm
© Thinkstock

Regio Uden in de ban van archeologie

UDEN/ OSS/ BOEKEL/ VEGHEL - Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het komende weekeinde zijn in deze regio talrijke evenementen. Amateur-archeologe Hanneke van Alphen uit Uden gaat onder meer zondag akkers afspeuren naar archeologisch materiaal.

Het is een speciale activiteit voor kinderen. Ze is tussen 10 en 15 uur present op een akker nabij golfpark de Leemskuilen aan de Doelenweg in Uden. Ze zal onder meer een metaaldetector gebruiken. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. „Ik wil de belangstelling voor archeologie aanwakkeren.”

Archeologiefestijn
Tijdens de archeologiedagen houdt de gemeente Veghel samen met de Heemkundekringen Vehchele en Erthepe zondag van 12 tot 16 uur een Archeologiefestijn bij het opgravingsterrein op de hoek Langsteeg-Ham in Veghel.
Aan het Walplein, in het centrum van Oss, wordt vrijdag het Archeologiehuis geopend. Hier zijn tentoonstellingen, kinderactiviteite en films. Ook zijn er archeologen aanwezig die vondsten kunnen onderzoeken. Vandaag al wordt een nieuwe, bijzondere vondst uit Kessel gepresenteerd. Zaterdag, 15 oktober, is het echte zwaard uit het Vorstengraf van Oss voor een dag terug in Oss.

Archeologiehuis
​Het Archeologiehuis is nog tot en met zondag 16 oktober geopend. Tijden vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur, zondag van 12 tot 16 uur. Aanmelding: Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Kosten: gratis In Boekel is er een activiteit door Heemkundekring St. Achten op Boeckel. Zij houdt in de heemkamer een tentoonstelling over archeologie.

Oss, Uden e.o.