Volledig scherm
© Aïda Jaber

Rundje Úje: wandeling langs historische plekken

UDEN - Een wandeling door het Uden van vroeger. Al jaren loopt Udenaar Ad van den Broek (61) met het idee rond om een gids te maken met een route langs plekken waar oud en nieuw met elkaar worden verbonden.

Hij benaderde Luciën Bresser (60), die hij al vanaf de eerste klas lagere school kent, om samen het boekje Rundje Úje te maken. Dinsdag wordt het gepresenteerd in Sint-Jan voor de rolstoelwandelgroep en de heemkundevereniging van het zorgcentrum.

Aansluitend wordt een verkorte route van het Rundje Úje met die groepen gedaan. De hele tocht langs het Uden van vroeger (31 panden en één boom, de meeste gebouwen zijn inmiddels verdwenen) is 4 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Ad van den Broek, leraar grafische vormgeving, ging met oude zwart/wit foto´s uit het Uden-archief van Bresser aan de slag en kleurde ze in. Daardoor krijgt de wandelaar een beeld van het historisch perspectief.

Van den Broek heeft 300 boekjes laten drukken. Dat was mogelijk dankzij sponsoring door hotel-brasserie Verhoeven en drukkerij De Haan. Hij verwacht niet dat er na deze eerste druk meer zullen komen. Rundje Úje is vanaf woensdag 29 juni onder meer te koop bij de VVV Uden en kost 3 euro.

Oss, Uden e.o.