Volledig scherm
Wethouders van Landerd (rechts), Bernheze en Boekel ontvangen na de ondertekening een groen geschenk van scholieren van Bluyssen en Brink. © Peter van Erp / BD

Samenwerking bij afvalwater levert inwoners As50 honderd euro per jaar op

UDEN - Als de voortekenen niet bedriegen, betalen de inwoners van Uden, Veghel, Oss en de andere gemeenten in de As50 in 2020 geen 440 euro per huishouden aan rioolheffing en waterzuiveringskosten, maar 330 euro.

Met deze blijde boodschap vierden de wethouders van de betrokken gemeente en vertegenwoordigers van waterschap Aa en Maas woensdag hun driejarig verbond. De gemeenten en het waterschap tekenden in 2013 de 'watersamenwerking' en die heeft alle partijen geen windeieren gelegd.

,,Eigenlijk was het heel simpel", vertelt Peter van Dijk, 'waterwethouder' van het waterschap. ,,We geven elkaar een kijkje in de keuken en weten elkaar steeds beter te vinden. Voorheen had ieder zijn eigen koninkrijkje en werden er veel onnodige kosten gemaakt."

In de in aanbouw zijnde duurzame basisschool Bluyssen en Brink in Uden tekenden de bestuurders voor een nieuwe periode van intensieve samenwerking. Volgens de Veghelse wethouder Annemieke van de Ven valt er tot 2021 nog veel te verdienen cq besparen als de inwoners zich meer bewust worden van afvalwaterbesparing. ,,Bij gewoon afval hebben we de afgelopen grote stappen gezet, maar bij water ontbreekt dat nog te veel."

Oss, Uden e.o.