Volledig scherm
De schapenkudde compleet met twee collies, zondag in de Maashorst. © Gerrie Berents

Schapen poseren alvast op Slabroekse hei, maar komen pas eind juli eten

UDEN - Speciaal voor de opening van vernieuwde paden en recreatievoorzieningen was de schapenkudde van Dirk Geenen zondag alvast present in het Udense deel van de Maashorst. Later deze zomer komt de herder terug met zijn dieren, dan om echt te grazen.    

,,Nu waren we als een soort decoratie aanwezig'', zegt Geenen. In het Maashorstgedeelte tussen ziekenhuis Bernhoven en buurtschap Slabroek waren zondag extra activiteiten. Daarmee werd de ingebruikname gevierd van nieuwe paden en wandelroutes, een speelbos en parkeervoorzieningen. Geenen: ,,De gemeente Uden had mij gevraagd om met een kudde schapen aanwezig te zijn.''

Vanaf half juli gaan de schapen van de herder uit Odiliapeel gedurende twee maanden weer echt aan het werk in de Maashorst.  Eerst op de Reekse heide, dan op de Slabroekse Heide en tot slot bij Bedaf. 

Knabbelen

De schapen komen dan grazen om heidevelden 'open' te houden, door grassen en jonge boompjes weg te knabbelen. Zondag deden ze dat maar amper, merkt Geenen op. Zijn schapen zijn momenteel aan het grazen op de oevers van de Leygraaf, waar het groen veel malser is dan op de hei waar ze even als decoratie dienden. 

,Ze hadden zondag nog niet zo veel zin om te eten, op de hei'', grinnikt Geenen. ,,Dat komt straks vanzelf als ze er wat langer lopen.''