Volledig scherm
Sinds 1 juni heeft theater Markant Uden, net als alle buren, een flink terras. © Hans van Alebeek

SP wil discussie over terras bij 'fors gesubsidieerd theater Markant Uden'

UDEN - De SP-fractie wil dit najaar in de Udense gemeenteraad een discussie over het nieuwe terras bij het 'zwaar gesubsidieerde theater Markant Uden'. Fractievoorzitter Spencer Zeegers kondigde dat  donderdag vast aan in de raadsvergadering. 

Quote

Dit theater wordt door de gemeente fors gesubsidi­eerd. Als ze nu commerci­eel een terras gaan exploite­ren, hoeven wij misschien iets minder te subsidiëren

Spencer Zeegers

Na de verbreding van de terrassen aan de Udense Markt besloot Markant om per 1 juni dit jaar voor het theater - net als de buren - een terras in te richten. ,,Merkwaardig", vond Spencer Zeegers. ,,Dit theater wordt door de gemeente fors gesubsidieerd. Als ze nu commercieel een terras gaan exploiteren, hoeven wij misschien iets minder te subsidiëren en kunnen we dat geld aan andere culturele instellingen geven."

Contract 

Sinds 2012 wordt theater Markant geëxploiteerd door de Heven Group van Udenaar Cor van der Heijden. Om af te zijn van de jaarlijkse discussie over tekorten en subsidies sloot de gemeente toen een contract met de Heven Group waarin werd vastgelegd dat het theater vijftien jaar lang kan rekenen op een subsidie van zo, 1,5 miljoen per jaar. Daarvan is 762.000 euro bestemd voor de jaarlijkse programmering van de voorstellingen. Afwijken van dat contract is onmogelijk, zo bleek afgelopen jaren al meermalen tijdens discussies in de raad. 

Volledig scherm
Spencer Zeegers (met sjaal) © Van Assendelft Fotografie

Zeegers vroeg donderdag in de raad aan burgemeester Henk Hellegers verder welk horecabedrijf er heeft gevraagd om voortaan om 06.00 uur 's ochtends open te mogen gaan zodat er ontbijt geserveerd kan worden. Zijn partijgenote Marianne van Bergen kreeg op diezelfde vraag eerder van Hellegers te horen dat het 'dé horeca' was geweest. Dit keer was Hellegers wel duidelijk: ,,De vraag kwam vanuit het Foodcourt." Daar op Uden-Noord strijken dit najaar McDonald's, KFC en Subway neer met een fastfoodrestaurant. 

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.