Volledig scherm
Iedereen wil een kijkje nemen © Aida Jaber

Stukjes oude Jan Bluyssenschool Uden in kunstwerk verwerkt

UDEN - Het moet een herinnering zijn aan wat was, maar ook moet het symbool staan voor wat gaat komen. Donderdagmorgen onthulde basisschool Jan Bluyssen in Uden een kunstwerk dat gemaakt is van spullen die na de verwoestende brand afgelopen nieuwjaarsnacht uit de school zijn gehaald.

Ise Hulsen (8) uit groep 4 bracht de ouderraad van de school op het idee om er iets tastbaars van te maken. “Het is een mooi stukje Jan Bluyssen geworden en het krijgt straks een plekje in de openbare ruimte van de nieuw te bouwen school voor Jan Bluyssen en De Brinck”, zegt ouderraad-voorzitter Marjolein van den Dungen.

Jan Bluyssen-leerling Ise wilde vlak na de brand spulletjes uit haar school meenemen. Dat bracht de ouderraad op het idee om een kunstenares te vragen er iets van te maken. Marga Jansen werkte vijf maanden aan het kunstwerk dat is opgebouwd uit oude herkenbare stukjes van de Jan Bluyssen. Zoals de klok die aan de voorkant van de school hing en op 01.40 uur staat, het tijdstip dat de brand oversloeg van De Brinck naar Jan Bluyssen en de stroom uitging. De kunstenares maakte er kleine schatkisten, een soort kijkdozen, van. De eer was dan ook aan Ise en Marga Jansen om het werk in het bijzijn van alle kinderen, leerkrachten, directeuren van Kiem en wethouder Gerrit Overmans te onthullen. Daarna lieten de leerlingen een ballon op met hun wensen voor een nieuwe school. Jan Bluyssen en De Brinck verblijven sinds een aantal maanden in noodlokalen aan Runmolen. Naar verwachting zal over twee jaar de nieuwbouw op de oude plek klaar zijn.

Volledig scherm
Het kunstwerk © Aida Jaber
Volledig scherm
Leerlingen laten een ballon op met hun wensen voor een nieuwe school © Aida Jaber

Oss, Uden e.o.