Volledig scherm
Een nieuwe vereniging gaat de promotie van het winkelcentrum in Uden regelen. Een meerderheid van de raad besloot dat donderdagavond. © Hans van Alebeek

SUP afgeschreven, 'centrum als parel van Uden moet weer gaan glanzen'

UDEN - Het doek is gevallen voor de Stichting Uden Promotie, de gemeente zet zijn geld op een nieuwe vereniging die de promotie van het winkelcentrum gaat regelen. Aldus een meerderheid van de Udense gemeenteraad.

Het allerlaatste verzet tegen de breuk met Stichting Uden Promotie (SUP) kwam donderdagavond van de oppositiepartijen. Met name UdenPLus en de SP pleitten voor een extra adempauze waarin opnieuw met de ondernemers overlegd kon worden. Zij proefden namelijk een flinke verdeeldheid over het opheffen van de SUP en de nieuwe winkeliersvereniging Uden Centrum Ondernemers (UCO). 

Rollebollen 

,,Die club wordt niet zo breed gedragen als ons werd voorgesteld", zei Tinie Kardol, onder andere doelend op de recente petitie die door 70 andere ondernemers getekend zou zijn. Ook volgens de horecavereniging Huvo is er geen enkele steun voor de nieuwe vereniging. De coalitiepartijen op hun beurt geloofden weer helemaal niets van die aantallen en de petitie. 

Tussen de felle discussies door maakte wethouder Gijs van Heeswijk kalmpjes duidelijk dat na jaren 'kissebissen, rollebollen en modder gooien' het boek met de SUP nu wel gesloten mag worden. Het verwijt dat hij te veel naar de nieuwe vereniging zou luisteren en te weinig naar de SUP verwees hij naar het rijk der fabelen. En op basis van de voorlopige ledenlijst van de UCO  die hij had ingezien, is er volgens hem wél brede steun: 77 retailers, 21 horecazaken en een tiental dienstverlenende bedrijven. En dat kan nog groeien. 

Parel 

Matthie van Merwerode (D66) verwoordde de opstelling van de meerderheid van de raad met zijn hoop dat 'de parel die het winkelcentrum van Uden is, nu weer kan glanzen'. ,,Van wrijving komt glans maar de afgelopen jaren was er zo veel wrijving dat de parel dof werd", zei hij. Niet langer praten en polderen maar vooruit nu, was zijn advies. 

UdenPlus kwam nog even op voor de SUP want die zou inmiddels om zijn en een vereniging willen worden, precies zoals de gemeente wil. ,,En wat nu als die vereniging ook een beroep doet op de gevelbelasting van de centrumondernemers", wilde Kardol weten. ,,Dat kan", aldus de wethouder, ,,maar we willen zeker geen zes kapiteins op een schip." De criteria voor de toekenning moeten nog worden opgesteld en dan zal het college besluiten over de toekenning. 

Uiteindelijk stemden de SP, GroenLinks en UdenPlus tegen, de overige fracties stemden enthousiast voor. ,,We stoppen met alle gesprekken, het moet weer over het centrum gaan", besloot wethouder Gijs van Heeswijk.