Volledig scherm
De twee wisentstieren, stoeiend in de Maashorst. De rechtse gaat binnenkort naar Spanje. © Marc Cleutjens

Twee wisenten van Maashorst verhuizen naar Spanje

UDEN - Twee Maashorstwisenten verhuizen binnenkort naar Spanje. Later dit jaar komen er, waarschijnlijk vanuit een ander land, twee jonge stieren naar het natuurgebied bij Uden. De wijzigingen moeten zorgen voor vers bloed en gezonde foklijnen in de diverse kuddes.

Dit heeft Ark Natuurontwikkeling, beheerder van de kudde in de Maashorst, bekend gemaakt. De twee te verplaatsen dieren worden binnenkort gevangen en apart gezet. Na een quarantaine gaan ze op transport naar een Spaans natuurgebied met een nog kleine groep wisenten.  

Verplaatst worden een koe en een stier. Het mannetje is de jongste van de twee min of meer volwassen stieren in het gebied. De Maashorstkudde bestaat op dit moment uit vijftien dieren, onder welke vijf vorig jaar geboren kalveren.  

Fokstier 

De dood van Shogun in 2016 speelt een rol bij de nu aangekondigde veranderingen. De Maashorstkudde startte dat jaar met vooral dieren afkomstig uit het Noord-Hollandse natuurgebied Kraansvlak.  Shogun kwam uit Duitsland en was de beoogde fokstier die voor nieuwe bloedlijnen zou zorgen. Maar het dier werd afgemaakt na enkele agressieve acties richting mensen. 

Er is nu weer een andere stier nodig zonder familielijnen met het Kraansvlak, legt Leo Linnartz namens Ark uit: ,,Dit soort ingrepen door de mens blijft nodig totdat kuddes uit ongeveer vijftig dieren bestaan. Bij die grootte kan de natuur het voorkomen van inteelt zelf regelen."

Volledig scherm
De complete, vijftien dieren grote kudde wisenten op de Maashorst. © Maarten van den Hurk / BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement