Volledig scherm
Oogenlust is een van de Udense ondernemers die ervoor heeft gezorgd dat Uden de titel Fairtrade gemeente mag dragen © Kay den Teuling

Uden behaalt titel Fairtrade gemeente

UDEN – Uden mag zich vanaf zondag Fairtrade gemeente noemen. De Udense wethouder Matthie van Merwerode kreeg uit handen van Jochum Veerman van de Max Havelaar Foundation het verkeersbord ‘Fairtrade gemeente’ uitgereikt in het Koffiehuys aan de Marktstraat.

Verschillende kramen met faitrade producten stonden op de regenachtige zondag opgesteld tussen het Koffiehuys en de V&D voor een manifestatie van Fairtrade Uden. De stichting zet zich sinds 2012 in voor eerlijkere producten in de gemeente Uden. “Vanaf januari 2013 zijn we begonnen om de titel van fairtrade gemeente in de wacht te slepen,” vertelt Don Freijters van Stichting Fairtrade Uden. Om de titel in de wacht te slepen, moet de Udense gemeenschap aan een aantal eisen voldoen. De groep van Fairtrade Uden ging in gesprek met ondernemers, bedrijven en instanties in Uden. In een Fairtrade gemeente moeten namelijk een aantal dingen aanwezig zijn. Een werkgroep moet de fairtrade gedachten aanjagen, de gemeente moet haar producten fairtrade inkopen. “Daarbij moet je denken aan koffie en dat soort zaken,” legt Freijters uit.

Kennis overbrengen
Maar ook bedrijven en supermarkten moeten een bepaald aantal producten aanbieden, waardoor de Max Havelaar Foundation kan zeggen: deze gemeente is fairtrade. “We gingen bijvoorbeeld langs bij De Pier. Zij regelen veel van hun inkoop via de Sligro, waardoor zij dachten dat het niet mogelijk was om Fairtrade in te kopen. Maar ook de Sligro heeft fairtrade producten,” legt Freijters uit.

“De koffieautomaten van Douwe Egberts op veel kantoren kunnen ook fairtrade worden,” vult Veerman van de Max Havelaar Foundation hem aan. Belangrijk, want voor de titel moeten ook bedrijven fairtrade producten in huis hebben.

Uden was eind vorig jaar de 49e gemeente, die voldeed aan de criteria. “Inmiddels dragen 54 gemeentes de titel Fairtrade gemeente,” legt Veerman uit. “Dat aantal blijft groeien. Je ziet vaak dat omliggende gemeenten ook hard gaan werken om aan de eisen te voldoen.”

Eerlijke bloemen
De overheid koopt ook steeds bewuster haar producten in. “Politiekorpsen en andere overheden kopen vanaf 1 januari hun bloemen in bij een Fairtrade bloemist,” legt John Spaansen van Bloemencentrum Oogenlust uit. Spaansen staat vandaag met een kraam op de manifestatie in het Udense centrum. “Veel rozen komen uit Afrika. Een fairtrade roos vertelt dat de werknemers onder goede omstandigheden werken. Er vliegen geen vliegtuigen met gewasbeschermingsmiddelen over, terwijl de vrouwen aan het werk zijn. Dat is slecht voor de gezondheid.”

“Dit bord komt nu te hangen in de ontvangstruimte van het gemeentehuis,” vertelt wethouder van Merwerode. “Wij hopen als organisatie natuurlijk dat er meer bordjes op de toegangswegen komen te hangen,” vertelt Freijters. Want de titel is geen moment om achterover te leunen. “Wij gaan door om ervoor te zorgen dat bedrijven, supermarkten en ondernemers bewust aan de slag gaan met eerlijke producten.”

Volledig scherm
Fairtrade Uden, met Jochum Veerman van de Max Havelaar Foundation (links) en wethouder duurzaamheid Matthie van Merwerode (rechts) bij de uitreiking in het Koffiehuys © Kay den Teuling
Volledig scherm
De stichting zet zich al jaren in voor eerlijkere producten in de gemeente Uden © Kay den Teuling
Volledig scherm
Veerman overhandigt de titel aan wethouder Matthie van Merwerode © Kay den Teuling
Volledig scherm
"Dit keurmerk is maar een klein puntje op mondiaal niveau, maar we maken stappen," aldus Jochum Veerman © Kay den Teuling
Volledig scherm
Volgens de wethouder moet de stichting hard blijven werken om nog meer horecagelegenheden aan te sporen fairtrade in te kopen © Kay den Teuling