Volledig scherm
De gemeente Uden had grond aan de Corridor op het oog voor een azc. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Uden beslist na de zomer pas over nieuwe azc-locatie

UDEN - Uden neemt pas na de zomervakantie een besluit over een nieuwe locatie voor een azc van 300 mensen dat 5 jaar blijft staan. Burgemeester en wethouders voelen er weinig voor om snel een nieuwe locatie aan te wijzen nu de eerste optie, een plek aan de Corridor, is afgevallen omdat de grondeigenaren niet willen meewerken.

Burgemeester Hellegers en wethouder Overmans bestrijden de geluiden en uitlatingen dat Uden daarbij een 'stiekem dubbelspel' met de grondeigenaren heeft gespeeld.

In alle contacten tot eind vorige week, werd door de families Nooijen en Van de Ven de bereidheid uitgesproken om mee te werken aan een azc op hun grond, aldus Hellegers. ,,Dat is geen volmondig ja geweest. Er is ook niets op papier vastgelegd", zegt Hellegers. ,,Maar ze zijn niet overvallen. Ze hebben steeds gezegd: met ons valt te praten." Onderhandelingen die beide families met het COA zouden moeten voeren.

Bedreiging
Zo ver is het echter niet gekomen omdat de families hun medewerking maandag introkken na bedreigingen uit de buurt. Het college noemt dat 'jammer' en 'verontrustend om te zien dat dit gebeurt in de gemeente'. Hellegers en Overmans vonden en vinden dat er rondom de keuze voor de Corridor een zorgvuldige procedure is gevolgd.

Alleen het feit dat de gemeente aanvankelijk vergeten was de bewoners van de Hoogstraat en Egelweg te informeren, is als een fout aan te merken. Vanwege de zorgvuldigheid wil Uden de tijd nemen voor de keus van een nieuwe locatie. Voor de zomer is dat besluit niet te verwachten.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Oss, Uden e.o.