Volledig scherm
Het braakliggende gebied van Velmolen Oost. Hier komt nieuwbouw. © Wouter van Assendelft

Uden gaat eerst lege plekken opvullen

DEN - „Vanaf 2040 is er geen groei meer”, zegt René Peerenboom, wethouder van Uden. „Het devies is daarom nu: inbreiding gaat voor uitbreiding.” Oftewel: eerst allerlei lege plekken in Uden opvullen zoals rondom het Retraitehuis, de Maatsestraat en - ooit nog eens - het Dicoterrein. Een compleet nieuwe wijk uit de grond stampen zal er dus niet zo snel meer van komen. De kans dat er ooit nog bijvoorbeeld een Uden-Oost komt, is vrijwel uitgesloten.

Die les heeft Uden getrokken uit de realisatie van Uden-Zuid. Het is niet verstandig om allerlei plannen tegelijk te ontwikkelen want daardoor bleef Uden-Zuid lang ‘half-af’ en was de verkoop ook een stuk moeilijker. „Niet leuk voor de bewoners maar ook niet leuk voor de gemeente.”

Sneller schakelen
​Daarom vult Uden nieuwe stukken op Uden-Zuid nu pas in als de voorgaande vol zijn. Velmolen-Oost is nu bijvoorbeeld vol gepland en dus is Uden al bezig met planontwikkeling voor de laatste lege gebiedjes in Uden-Zuid: Nieuw Hoenderbos (of Hoenderbos III) en Eikenheuvel.
Hoeveel huizen daar komen, is nog niet bekend. Ook daarin schakelt Uden nu sneller. Uiteindelijk telt Uden-Zuid straks zo’n 2.500 huizen.

Oss, Uden e.o.