Volledig scherm
Het gemeentehuis van Uden. © Van Assendelft

Uden krijgt één loket voor alle sociale hulpvragen

UDEN - Inwoners van de gemeente Uden met alle vragen op sociaal gebied kunnen vanaf oktober bij één loket terecht in het gemeentehuis. ONS welzijn en de gemeente hebben besloten om de krachten te bundelen.

Op sociaal gebied zijn de vragen en problemen van inwoners heel divers. Waar moet je bijvoorbeeld zijn als je als mantelzorger in de knel komt,  heb ik wel of niet recht op een rollator en bij wie kan ik aankloppen als er problemen zijn binnen het gezin? Dat de inwoners door de bomen het bos soms niet meer zien, weten ze ook bij de gemeente Uden. Vanaf 1 oktober moet dat afgelopen zijn want dan komt er in het Udense gemeentehuis één loket voor alle hulpvragen. 

Verwarring 

Tot dusver waren er twee plekken waar mensen terecht konden: bij de gemeente en bij het Udense kantoor van welzijnsorganisatie ONS welzijn aan de Volkelseweg. ,,In de praktijk zorgde dat voor veel verwarring", zegt wethouder Maarten Prinssen. ,,Mensen die hier aan de balie kwamen, hoorden soms dat ze bij ONS welzijn moesten zijn en andersom. Dat denken we op te lossen door samen te gaan werken."

Vanaf oktober is er sprake van één team met drie fte van ONS welzijn en drie fte van de gemeente die samen alle hulpvragen afvangen. Op de begane grond van het gemeentehuis zijn daarvoor wat kleine verbouwingen uitgevoerd zoals aparte spreekkamers. Verder komt er een externe projectleider die het eerste halfjaar in de gaten houdt hoe de samenwerking verloopt. 

Frictiekosten 

Zeker in het begin zullen er volgens de wethouder nog wel wat 'frictiekosten' zijn. ,,De medewerkers gaan als team de gesprekken met cliënten aan. Als iemand in zijn eentje nu 22 gesprekken op een dag doet, zijn dat er straks nog maar 11. Dat heeft zijn effect natuurlijk. Op termijn wordt dat beter", denkt Prinssen. 

De samenwerking is ingezet voor twee jaar en moet nog wel worden goedgekeurd door de ondernemingsraad. Alles bij elkaar kost de operatie Uden tot 2020 zo'n 250.000 euro. ,,Maar uiteindelijk denken we dat terug te kunnen verdienen omdat er efficiënter gewerkt wordt. Het geeft in de hele organisatie in elk geval veel meer rust", aldus de wethouder. Komende maanden gaan gemeente en ONS welzijn hun klanten informeren over de veranderingen. 

  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.