In Oss liggen al op diverse plekken struikelstenen. Hier plaatst kunstenaar Gunter Demnig zes stenen in de stoep voor de slagerij in Geffen.
Volledig scherm
In Oss liggen al op diverse plekken struikelstenen. Hier plaatst kunstenaar Gunter Demnig zes stenen in de stoep voor de slagerij in Geffen. © Ruud Rogier Fotobureau

Uden krijgt vier 'struikelstenen' ter nagedachtenis Joodse slachtoffers

UDEN - Uden krijgt vier struikelstenen voor Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord. In 2019 worden deze speciale steentjes op twee verschillende plekken in het trottoir in het centrum geplaatst. 

De messing steentjes, die officieel Stolpersteine heten, zijn voor Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen, David van Zwanenbergh, Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en Helena Seijffers. Alle vier stierven in Sobibor. Stolpersteine zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1995 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. 

Demnig noemt het Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In de messing plaatjes, van tien bij tien centimeter, staan naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum en plaats van overlijden gestanst.

Werkgroep 

Initiatiefnemer voor het plaatsen van struikelstenen in Uden is de Werkgroep Struikelstenen Uden, die anderhalf jaar geleden achter de schermen begon met de voorbereidingen hiervoor. Zoals contact leggen met de Stolpersteine-organisatie, toestemming van de gemeente verkrijgen en informeren van de huidige pandeigenaren waar de steentjes geplaatst gaan worden. 

Initiatiefnemer Demnig zal zelf naar Uden komen om de eerste steen, en wellicht als de tijd het toelaat ook de andere drie, zelf te leggen. Een concrete datum is nog niet te noemen, omdat de werkgroep afhankelijk is van het drukke schema van de kunstenaar. Nu daarvoor alles op de rit staat, werkt de Werkgroep Struikelstenen Uden aan andere zaken. Zoals een website (die binnenkort de lucht in gaat) met allerhande informatie over Joodse Udenaren en de Joodse geschiedenis van Uden. Daarin wordt de werkgroep bijgestaan door Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.