Volledig scherm
Tijdens Uden on Ice zijn er 's avonds vaak optredens, zoals hier in 2017. Afgelopen keer is daarbij door BZB de geluidsnorm overtreden. De gemeente dreigt nu met een fikse boete als dat komend jaar weer gebeurt. © Thomas Segers

Uden on Ice moet oppassen met geluid na overtreding met optreden BZB

UDEN - Het winterevenement Uden on Ice moet komend jaar extra oppassen met het geluid. Bij overschrijding van de geluidsnormen dreigt een boete van 1500 euro per keer, tot een maximum van 6000 euro. 

Burgemeester en wethouders van Uden hebben dat besluit genomen op basis van een overtreding die tijdens de laatste editie werd geconstateerd door de Omgevingsdienst Brabant Noord. Organisator Jean-Louis van der Veen weet nog precies welke avond dat was: ,,Dat was bij het optreden van BZB. Unplugged nog wel, maar nog altijd te hard", zegt hij schuldbewust. 

Onmogelijk 

De gemeente was volgens hem al zo aardig geweest om de geluidsnorm met 5 dB ietsjes op te rekken. Tijdens het optreden werd de overtreding al gesignaleerd - de organisatie heeft zelf direct toegang tot het meetsysteem - maar lukte het niet om de muziek in overleg met de geluidsman binnen de wettelijke kaders te brengen. 

,,Dat is ook bijna onmogelijk", zegt Van der Veen, wijzend op de strenge regels die Uden al een paar jaar hanteert. ,,We doen ons uiterste best om met de omgeving rekening te houden en we snappen dat er regels moeten zijn maar het zal niet meevallen om aan die eisen te voldoen." 

De serieuze boete die nu boven het hoofd hangt, dwingt Uden on Ice om opnieuw met de gemeente om tafel te gaan.  Burgemeester Hellegers en wethouder Van Heeswijk hebben in hun besluit al aangegeven dat ze zo'n gesprek zelf ook graag willen. Van der Veen hoopt dat er dan ook over de hoogte van de geluidsnormen gepraat kan worden. ,,Voor carnaval en de kermis wordt ook een uitzondering gemaakt", zegt hij hoopvol. 

Herriekar 

Ook dat is overigens maar betrekkelijk. In datzelfde besluit hebben B en W namelijk ook een club jongeren de wacht aangezegd die tijdens afgelopen carnaval vanuit een open vrachtauto op verschillende plekken in Uden te veel lawaai gemaakt hebben. Hen wacht een boete van 3.000 euro per overtreding met een maximum van 9.000 euro als ze in 2019 weer te veel herrie maken.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.