Volledig scherm
Adriaan Sanders en Jacqueline van Driel van de werkgroep '100 jaar Vluchtoord Uden' presenteren het uitgebreide herdenkingsprogramma voor 2018 en 2019. © Hans van Alebeek

Uden pakt door met herdenking van Vluchtoord en de 'Grote Oorlog'

UDEN - Tot diep in 2019 zal Uden weten dat het honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog, ook wel bekend als de Grote Oorlog, eindigde. Het Udense opvangkamp Vluchtoord is de rode draad bij de reeks (culturele) activiteiten en lezingen die zijn opgezet. 

Op 11 november dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de bloedige WOI eindigde. Net als bij de start van de vele herdenkingen in 2014 - toen het honderd jaar geleden was dat de oorlog uitbrak - grijpt de werkgroep '100 jaar Vluchtoord' dat moment aan om nog eens uitgebreid stil te staan bij de gruwelen van die oorlog en het effect op Uden. Vier jaar lang werden aan de rand van Uden duizenden Belgische vluchtelingen opgevangen in een groot kamp.  

Toneelstuk 

Net als vier jaar geleden brengt Naat Piek een toneelstuk, 'Vaarwel Vluchtoord' geheten. Dat is in november dit jaar. Rond die tijd presenteert burgemeester Henk Hellegers een nieuw boek over Vluchtoord, dat onder meer ingaat op het einde van het kamp. Op korte termijn zijn er onder andere een lezing over het einde van WO1 te verwachten (20 maart) en een driedaagse bustocht van Adoz naar het Belgische Ieper, het hart van de herdenkingen (15, 16 en 17 juni).  

In het voorjaar van 2019, als het echt honderd jaar geleden is dat Vluchtoord eindigde, volgen nog een grote tentoonstelling en op 14 april een Remembrance Concert in theater Markant Uden. Aan dat concert werken Viva La Musica en gastsoliste Tania Kross mee. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement