Volledig scherm
Uden waarschuwt met borden langs de N264 voor grote drukte als de F-35 boven Volkel komt vliegen. © Hans van Alebeek/BD

Uden rekent op veel kijkers voor JSF in Volkel

UDEN - Bij de aankomst van de F-35, ook wel bekend als JSF, op vliegbasis Leeuwarden stonden maandagavond een kleine 1000 mensen te kijken. Hoeveel het er woensdag zijn als de JSF boven Volkel zijn belevingsvlucht maakt, valt nog niet te zeggen. De gemeente Uden heeft in elk geval maatregelen genomen om het verkeer en de spotters in goede banen te leiden.

Op de N264, de rondweg Volkel die langs de vliegbasis loopt, is de politie woensdag nadrukkelijk aanwezig om auto's naar de juiste spottersplek te dirigeren.

Parkeren in de bermen van de N264 is verboden, dat geldt ook voor de Zeelandsedijk. De twee bestaande parkeerterreintjes annex kijkposten aan de N264 zijn voor autoverkeer afgesloten. Aan één kant was dat al het geval vanwege de aanleg van een kabel richting Odiliapeel. De plek aan de overkant, nog dichter bij de startbaan, is woensdag ook dicht.

Betere plaatsen
F-35-kijkers worden allemaal richting de Rouwstraat geleid, die parallel aan de N264 loopt. Daar mogen auto's wel in de berm parkeren zodat toeschouwers van daaruit de vliegtuigen kunnen zien starten en landen. Een van de betere plaatsen om de F-35 en F-16 te zien, is de spottersplek aan het begin van de startbaan. Die plek aan de Trentsedijk, met parkeerruimte voor zeker 40 auto's, is alleen te bereiken via de parallelweg van de Middenpeelweg.

Bekijk hieronder beelden van de aankomst van de JSF in Leeuwarden.

Maandag 23 mei komen 2 nieuwe jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht voor het eerst naar Nederland. Kijk live mee tijdens de aankomst op Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen landen naar verwachting rond 20.45 uur. De F-35's blijven 3 weken in Nederland en zijn onder meer te zien tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni. De toestellen zijn tijdelijk in Nederland voor zogenoemde belevingsvluchten. Omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel kunnen daardoor alvast het geluid ervaren. In 2019 arriveren de eerste F-35’s op Vliegbasis Leeuwarden, eind 2021 op Vliegbasis Volkel. Meer informatie over de komst van de F-35 en de belevingsvluchten lees je op https://www.defensie.nl/onderwerpen/f-35-naar-nederland. Meer Defensie: website: http://defensie.nl magazines: http://magazines.defensie.nl twitter: http://twitter.com/defensie vacatures: http://werkenbijdefensie.nl

Oss, Uden e.o.