Volledig scherm
Dorpshuis Terra Victa in Odiliapeel verkeert in zwaar weer door de enorm uitgelopen verbouwing. © Van Assendelft

Uden schiet Terra Victa te hulp maar is het ook genoeg?

ODILIAPEEL - De gemeente Uden schiet Terra Victa en het Peelhonk financieel te hulp. Of het genoeg is moet nog blijken. De overkoepelende stichting MFA Odiliapeel is in de problemen gekomen door de enorm uitgelopen verbouwing van het dorpshuis. 

De verbouwing van Terra Victa en het Peelhonk in Odiliapeel had al lang en breed klaar moeten zijn. De werkzaamheden aan dit zogeheten ontmoetingsplein begonnen in mei dit jaar en zouden eigenlijk begin vorige maand al klaar hebben moeten zijn. Dat is niet gelukt, het werk ligt tijdelijk stil. Er moet nog een hoop gebeuren, onder andere aan de toiletten. Enkele clubs die Terra Victa gebruiken zijn daarom noodgedwongen uitgeweken naar andere plekken. 

Betalingsprobleem 

Dat zorgt voor minder inkomsten waardoor voor het bestuur van de overkoepelende stichting MFA Odiliapeel een acuut betalingsprobleem dreigt. De gemeente is daarom financieel bijgesprongen met een eenmalige exploitatiesubsidie van 6.750 euro voor dit jaar. Ook wil Uden alvast 25.000 euro van de beschikbare 50.000 euro exploitatiesubsidie voor 2019 overhevelen omdat anders de rekeningen niet betaald kunnen worden. Ook gaat de gemeente het bestuur helpen om de financiën op orde te krijgen. 

,,Ze hebben gruwelijk pech gehad bij de verbouwing", geeft wethouder Maarten Prinssen als verklaring aan. ,,We hopen dat ze nu weer een beetje vooruit kunnen." Hij doelt daarmee ook op extra geld dat Uden nog steekt in de aanpassing en verbouwing van Terra Victa en het Peelhonk. 

Zo trekt Uden zo'n 34.000 euro uit voor de renovatie van de toiletgroep in Terra Victa, het vervangen van systeemplafonds en armaturen in de kleedkamers en binnenschilderwerk van de sporthal. Nog eens 44.000 euro is gereserveerd voor nieuwe zonwering van het Peelhonk, het ophogen van een drassig terrein bij het Peelhonk en een nieuwe geluidsinstallatie plus brandwerende vitrage  voor Terra Victa.  

Creativiteit 

Het bestuur van MFA Odiliapeel had echter om meer geld voor de verbouwing gevraagd. ,,Onze mensen hebben daar naar gekeken maar niet alle wensen gehonoreerd", zegt wethouder Prinssen. ,,Net als bij andere ontmoetingspleinen gaan we ook in Odiliapeel uit van een stukje creativiteit bij de verbouwing."

Secretaris Gerd Kremers van het bestuur wil liever niet reageren op de ellende rond het Peelse gemeenschapshuis. Vrijdag 12 oktober heeft het bestuur een overleg met wethouder Maarten Prinssen en dan hoopt Kremers toch nog wat extra's uit het vuur te slepen. ,,Alles wat ik nu zeg, kan verkeerd uitpakken", zegt hij diplomatiek. 

Het bestuur had de gemeente Uden onder andere gevraagd om meer  duurzame maatregelen, vervanging van de dakbedekking van de sportkantine en allerlei extra schilder- en opknapwerk. Om hoeveel geld dat gaat, geeft de gemeente niet aan.